Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Tuesday, February 21, 2012

Detik Itu Tiba Lagi

dimulakan dengan bismillah.. *nyanyi ramai2...*...

hmmmm akhirnya...mood sudah mari...sebelum mood lari..makanya..meh la..aku coretkan..
perjalanan tuk melahirkan puteri kedua aku....

genap usia kandungan 36w 1d...memang sesuatu yang aku langsung xjangka...
xjangka akan bersalin se awal e2.....masa amani dulu 38w...


malam sebelum...memang aku dah xbrapa nak lena tido....
xselesa perut..rasa sakit macam period pain tue...tapi lite2 jerk la....

esoknya..bangun cam biasa...pegi keja..hantar amani pegi umah grandma....macam biasa...

di opis...kadang2 sakit tue datang lagi...tapi aku buat keja cam biasa *baca berFB dan berblogging* lunch time....my opismate nak belanja kitorang mekdi...yummy...yummy....
sempat lagi pegi berpeleseran kat JJ Cheras Selatan....



sebelum kuar lunch..sempat layan posing dulu....
pakai baju baru la katakan...hahahahahahaha
penangan baju baru...sampai teberanak aku....






miss my "BIG" tummy.....


balik dari lunch..dalam kul 2 lebih cam tue....memang sakan membizikan diri buat keja..*again baca berFB dan berblogging* ..
sampai sanggup tahan diri xmo pegi toilet..walaupun dah rasa nak shi2..
dah xtahan sangat...kul 4.20 cam tue..baru aku bangun pegi toilet....
sekali usha dekat panty liner...alamak..ada darah la.... cam stain2 darah period  tue la...

terus call en dedi..bagitau....en dedi cakap..ok terus pegi hospital jerk....
pas call en dedi..call maktok lak....maktok pun cakap..ok pegi hospital....
pastue baru la..hegeh2 interkom my gulpren..bagitau dia...mintak tolong hantar aku pegi hospital....


sepanjang perjalanan ke hospital...sempat dok bergurau lagi ngan my gulpren.....

 aku: kak..klu eida beranak hari nie...memang clurst la...beranak pun cantik..mekap xtanggal...

aku + my gulpren: hahahahahahahahha


sampai dekat hospital...terus pegi ke dewan bersalin....daftar segala...

masa tue dah dekat kul 5...nurse check denyutan jantung bb...
doc datang check bukaan....oppsss dah terbuka 1cm.....



bacaan denyutan jantung my tiny dot masa tue....
pastue..ada sorang nurse yang bermulut puaka..cakap..
" awak nie minum air selusuh ka yang sakit nie"
OMG...nak maki..tapi sebabkan..ingat aku mengandong..dan maybe nak bersalin bila2 masa jerk..makanya..aku diam lebih baik....
suka suki jerk cakap orang kan....







nurse cakap...dengutan jantung bb masa nie..xbrapa bagus sangat...
hmmmmm ntah la..yang pasti dalam hati xhenti2 berdoa...semoga semuanya di permudahkan....
sakit??? masa nie..xda rasa sakit pun..setakat sakit2 lenguh biasa2 jerk la...
still dok bersms..dan calling2 lagi...







akhirnya..sebabkan bacaan dengutan jantung bb not so good..so doc decide...aku kena drip...
ok masa nie sakit..bukan sakit apa..sakit sebab doc yang cucuk tuk masukkan drip kat tangan aku tue..adalah sangat xpandai...
sampai bengkak tangan halus mulus aku kena inject.....





bleh nampak kan...cam timbul skit kat tangan aku tue...
sakit hoke...nak sentuh...
sepanjang aku dalam waiting room tue.....en dedi balik umah...amik baju salin aku...
dalam kul 8 cam tue..en dedi sampai....

pastue doc yang check aku datang buat follow up..

doc: awak kena admit...tapi kena tunggu di sini dulu..sebab wad full..paling awal pun..esok pagi baru awak boleh masuk wad...
aku : klu cam tue..baik saya balik umah dulu..esok pagi saya datang balik..*dalam hati memang nak balik jerk..ingat amani..xpenah aku tido tanpa amani..sepanjang kewujudan amani dalam hidup aku*
doc: ooo xboleh sebab awak bleeding.. lagipun kandungan awak baru 36w..so bahaya klu awak balik..jadi apa2 nanti kat umah macam mana..
aku: *memberontak dalam hati*..


lepak2 ngan en dedi dekat lobby..sementara nak tunggu kot2..ada keajaiban ada katil kosong ke kan...dalam kul 9 lebih...rasa sakit...tue datang lagi...dan kali nie..sakit tue..dah semakin kerap...
dalam dok borak2 gelak2 ngan en dedi..muka berkerut2 tahan sakit...

dekat2 kul 10..nurse panggil..bagitau..ada wad second class yang kosong...klu nak..diorang leh hantar aku pegi wad tue..so en dedi cakap..nak..sebab xkan nak suruh aku duduk atas sofa jerk kot sepanjang malam..dah la masa tue..kekerapan sakit tue...dalam 10minit skali dah...
tapi biasa la...sebabkan aku ngan en dedi bukan pekeja gomen..makanya..kena la bayar deposit tuk masuk wad..


pukul 11 baru ada orang yang nak tolak pegi wad...dan masa nie..tue pun masa nak pegi ke wad tue diorang suruh aku jalan...aku memang dah xbrapa nak mampu dah berjalan......


orang yang nak tolak masuk wad: eh dia nie *sambil tunjuk kat aku* sakit kuat jerk nampak nie..
nurse yang xhenti2 dok borak kat kaunter: a'ah dia memang sakit kuat...*cakap tanpa rasa bersalah without check aku lagi skali..*


nasib baik sempat tukar baju hospital dalam toilet kat waiting room tue...
cuma muka jerk xsempat nak basuh...sebab ingat dah dapat masuk wad..nak mandi segala la kan..sekali hamek ko..





kul 11.15 sampai dekat wad.....nurse dalam wad datang hantar ubat.....

nurse: eh..awak nie saya tengok lain macam jerk nie...*terus dia panggil doc*
doc: *terus check bukaan* ya allah dah 6cm..tadi kat bawah diorang xcheck awak ke??
aku: x....
doc: bila last diorang check..
aku : kul 5petang ....
doc: *marah2 kan orang kat bawah*

terus doc suruh hantar aku pegi labour room....
tolak masuk labour room..nurse tue..suruh aku baring mengiring..tangan letak dalam selimut...*takut aku bersalin atas katil tue la tue...*

sampai labour room dalam kul 11.30 cam tue....lepas jerk transfer kan aku dekat katil tuk bersalin tue...diorang semua kuar..tinggalkan aku sorang....

end yes...masa nie sakit yang memang dah nak tunggu masa beranak jerk....
aku interkom panggil..sebab aku dah rasa lain macam...
ada sorang nurse masuk...

nurse: kenapa
aku: saya dah rasa lain macam nie..
nurse: lambat lagi...air ketuban awak xpecah lagi...jangan meneran lagi.*cakap tanpa check aku apa2 pun*
aku: memang la..air ketuban lum pecah..tapi saya dah rasa dah....
nurse: yelah nanti nak panggil doc *cakap sambil berjalan kuar*

elok jerk nurse tue kuar.....pop...air ketuban aku pecah.....
masa tue..memang aku dah rasa kepala dah...aku apa lagi..meneran jerk la....tawakkal jerk dalam hati...
dan kebetulan pulak..aku teringat..pasal hypno birthing yang aku tengok dalam WHI hari tue...
terus aku pun nekad jerk.....
2kali meneran..alhamdulilah..tepat kul 11.48pm 15/12/11 .. *sehari sebelum besday maktok...maktok 16/12*..my baby coming......
baby dah kuar separuh....SEPARUH HOKE..dah sampai pinggang dah..baru bidan dan nurse masuk.....
menjerit diorang..nampak.."BABY DAH KELUAR"

dah tue..korang ingat..aku berak ke....sengal betoi nak jerk aku menjerit kat dalam labour room tue....

again..en dedi xsempat masuk...sebab proses kelahiran aku rasa terlalu cepat sangat...syukur...




akhirnya...nie la...my tiny dot aku....
bidan yang sambut *sambut dah separuh la hehehe* sempat lagi bergurau ngan aku...
wah cantik awak..beranak pun mekap xtanggal....
jawab aku..yelah..nak tunggu masuk wad pun berzaman..cam na nak bersihkan diri...







hari pertama melihat dunia.....welcome to our family my dear.....
QAIREEN NUR AISYAH......
proses kelahiran adik..xkan bonda lupa....
alhamdulilah..ALLAH mempermudahkan urusan bonda melahirkan adik....
terima kasih YA ALLAH....
walaupun service kat hospital tue..sangat teruk aku rasa...tapi syukur..aku dan baby selamat...



**** hari ke 6..aisyah dapat jaundice yang sangat tinggi sampai kena tukar darah..nanti aku story k...***



Muahhhh : Bonda Amani -------> xtau nak komen apa2.....tekan jerk like kat bawah nie..... :P




31 comments:

kakchik@ella said...

Alahaiiii .. comelnya Qaireen Nur Aisyah. Rasa nak cium dan gomol dia.

mamyharraz said...

baca pengalaman bonda kita pulak yg terasa ada kt situ..walau apapun semua tu kenangan utk di kenang :)

nak due pun bonda menten cantik..menten je..perut pun tak besar.

-iLLa- said...

mmg tau nurse tuh...psttttt spital mana kak?
huhhh kira dlm labour rom tuh akk sorang ke?ms mneneran tuh???alhamdulilah selamat semuanya..

InaAchik said...

cerita tak lari langsung dari penceritaan secara real yg aku dgr secara live! hehehe...
kuat memori bonda ni walo dah byk urat putus... ;)

YaYaNsMuM said...

interesting journey.teringat pulak YM dulu, lebih kurang sama, tapi YM lagi teruk, coz baby dah terkeluar, siap YM pulak jerit panggil Nurse " baby dah ader bawah selimut!"hahah...

*azni* said...

suke baca cite2 psl kelahiran ni sbb setiap org ada kisah dia tersendiri..btw,salam kenal dr saya..

Shu Shinju said...

bonda beranak hospital gomen kan bonda..kdg2 dengar cerita rasa takot plak nak pi hospital gomen ni...sbb service diorang x best..

tp, bila sakit nak beranak ni sama jer kan... layanan jer yg lainnye....

apa2 pn syukur bonda & adik selamat..:)

MiYOKO SuKi said...

Alhamdulilah..senangnye bonda beranak kan...

congrats2...Aisyah sgt2 comell..muka sama ngan amani jugakk...

kazmyra afkar said...

wahhhhhhhh menarik betul la cara beranak tu, tapikan nurse2 yang ada mmg mulut puaka bab2 org nak beranak ni.. kalau mira lah kak, mira sembur je kat muka nurse tu, kurang ajar bebenar, nasib baik tak kawen lagi.. hahaha

alhamdulillah semuanya selamat..

Eye_nee said...

tu yg selalu rasa mcm nak maki jer nurse2 yg mulut2 puaka tu...kita yg nak bersalin dia pulak yg tahu dah ker belum masanya..aper cerrr...gerammm sungguh la..sib baik tak berlaku apa2 kat ko ngan QNA tu sis...

NeenaAnuar said...

alhamdullilahh... allah permudahkan segala nya buat kamuu... memang suspenn aku baca.. and at the same time aku hanginn jugak ngan staff2 kat sana! uhuhu...

Bitt (double IS) said...

very the easy mehh 2nd baby hhehhehe congratulations...

Fieza79 said...

best nya baca...cm sng je beranak mekap pn xsmpt nk tnggal...hehee..

SURIA AMANDA said...

spital kerajaan ke spital mana Yus..kalau kerajaan,mmg gitu la layanan eh..sgt menyakitkan hati..

*SiRibenMerah said...

hikhik.. aritu da dengar dah citer neh.. tp kali neh baca dgn puas hati sbb lebih feeling gerammmm~

Deqna said...

Ya Allah memang rezeki awak mudah bersalin kan.. syukur Alhamdulillah...

ni yg wat rindu sgt bersalin ni..hahaha

mrs chenta said...

senangnya!!!!!!!

rasp said...

puas hatiku dpt baca pengalaman nie...
tapi yg paling tak kan ku lupa...
bersalin dlm keadaan gorjes okey!

ieda said...

aduhh dikk
pengalaman manis .. pahit ... masamm .. semua ada kan .. yg penting lepas nampak je qaireen akak lakk tersnyumm
merah tul kali nieee ;)

Mama Gee said...

isk2 jelesnyaa mama....begitu mudah sekali....Alhamdulillah... :)

eT said...

Alhamdulillah xder pape sis...kalo bersalin tetiba camtu saya pon riso...

mekchu said...

senang btol deliver kali ni ehh? main teran2 gitu je dah keluar erkkk.. tak yah jahit.. perghhh haibat la.. yg tak haibat nurse tu.. geram pulak rasanya..

adarnadzmie said...

alhamdulillah yus mudah bersalin walaupun dpt layanan agak teruk mcm tu... apala punya nurse kat sepital tu...geramnyaaaa...

baby sgt cumil...hehe

POSH76 said...

yg penting kaler purple tak lari....yg penting walauapapun semuanya dipermudahkan...amin

Ena said...

Alhamdulillah...

mudah sungguh..
redha je la kan.. nak wat mcm mana.. terkena pulak ngan nurse2 gitu..

welcome QNA.. comel!

Softtouch [Hanim] said...

Senang ye ieda bsalin..Allah permudahkan..comelnya aisyah tu..geram tgk..mata dia mcm amani...sy nk gomol2 je aisyah ni..

Ms AiReEn MoHd said...

alolo baby omel omel....sok sekolah sekali ngana nak aku ehhh....same yr katenyer

Cho Zila said...

yang penting selamatkan... semuanya pasti dipermudahkan.... akak tak heran kesah nursetu sebab kena paham dia banyak ngat keje lagipun situasi kita masatu amat payah kalau terjadi yang tidak memuaskan hati mmg kita benggang sesangatkan....

atty's said...

pengalaman ida bersalin utk 2nd baby lebih kurang sama mcm kty masa besalin kan fir..

kita dah nak banak..staff nurse asik kata lom laie2..udahnya kuar je baby tu sendiri

apa pun tahniah ye ida..

eLLy said...

auchhh seksi nye perut dia dng pusat yg tersembul tu .. muhahahhaha

ratusiput said...

gomen mmg cmtu kan.ske sambil lewa.kdg2 terpikir nape bilik special utk org gomen je pdhal org gomen kebanyakkannya OUT kalau buat keje.bahasa pun hampas.mmg tak semua tp kebanyakkannya.sedih jugak kdg2 sbb sama2 melayu.islam.hai malas ar citer nanti my blood go upstair.apa pun mmg mudah ko bersalin kan.sukenya akak dgr.bila teringat diri sndiri yg susah nak bukak jalan masa nak bersalin...penyakit lg...tu yg pk 50 kali nak beranak lg... :) tp bila tgk baby yg comel tu jam perasaan nak bersalin tu trus menerpa...cewaahh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails