Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Monday, July 23, 2012

Panduan berpuasa tuk ibu2 yang menyusu...


kata orang...ilmu xelok kedekut...nanti xberkembangan.....ilmu kena kongsi baru berkembang kan....

hari nie aku nak share ilmu ngan ibu2 yang menyusukan anak...
memandangkan skrang kan kita dalam bulan mulia..bulan ramadhan...

aku tau...ada di antara para ibu yang khuatir..susu kering kalau berpuasa...
sebenarnya xda istilah susu kering....cuma kita kena set mind la...

well mind set tue sangat penting...niat kita kena betul...insya-allah...


ok..let's share the info k...



1) MINUM AIR YANG MENCUKUPI...

  minumlah air yang secukupnya ketika sahur dan berbuka...2) JANGAN ABAI SAHUR

  jangan sesekali skip sahur...*dulu aku slalu jerk skip sahur now cannot*.
 Namun kita digalakkan melambatkan makan sahur....makanlah makanan yang kaya dengan
 protein dan apa saja makanan dalam bentuk sup.
 kurangkan makanan bergoreng dan berminyak kerana ia boleh mengurangkan nutrisi makanan


3) MAKAN KURMA KETIKA BERBUKA

 berbukalah dengan memakan kurma terlebih dahulu sekurang2nya 3 biji *kena paksa diri makan kurma la pas nie*
amalan sebegini dapat membekalkan tenaga segera selepas berpuasa..


4) BANYAKKAN BUAH DAN SAYUR

 makanlah lebih buah2an dan sayuran


5) AMBIL LEBIH LEMAK SIHAT

 jumlah lemak dalam susu ibu berkurangan apabila anda berpuasa...
 makanya ambillah makanan yang mengandungi lemak sihat mencukupi...
 dapat dilakukan dengan mengambil susu dan produk tenusu seperti keju, susu dan sebagainya..


6) AMALKAN MADU

 adalah sangat di galakkan memakan madu setiap hari sepanjang berpuasa kerana ia merupakan sumber tenaga semulajadi...
 selain daripada menambah stamina, ia mampu meningkatkan kadar serapan kalsium dalam tubuh..


7) ELAKKAN MINUMAN BERKARBONAT

di galakkan menghindarkan dari pengambilan minuman yang mengandungi banyak gula seperti air bikarbonat...air berkafein jugak adalah di galakkan agar di kurangkan..
ketahuilah..bahawa kandungan gula dan kafein yang berlebihan boleh mengganggu penghasilan susu ibu jika di ambil secara berlebihan...



INFO BERGUNA*****

PENYUSUAN ANAK LELAKI MEMERLUKAN LEBIH TENAGA, JADI MAKAN LEBIH BANYAK NASI KETIKA BERSAHUR..

BAGI ANAK PEREMPUAN BOLEH KURANGKAN PENGAMBILAN NASI..TAPI LEBIHKAN BUAH-BUAHAN DAN SAYUR-SAYURAN....



selamat berpuasa...renung2kan..dan selamat beramal....
*semuanya bergantung kepada nawaitu sebenarnya...klu niat kita baik...pasti ALLAH mempermudahkan urusan kita....jangan risau k....*



Muahhhh : Bonda Amani -------> xtau nak komen apa2.....tekan jerk like kat bawah nie..... :P



  tuk mengelak dari dehidrasi yang akan menjejaskan penghasilan susu...
  seelokknya minum dua liter @ 8 gelas air sehari...

8 comments:

mamyharraz said...

selamat menjalani ibadah puasa bonda&family.

ratu siput said...

bilalah dpt mengepam susu sendiri lg ni...ekeke..

kazmyra afkar said...

selamat berpuasa sis...

Rasp said...

caiyok sis...
selamat berbf and berposa!

Mrs. Norrie said...

tq info..klu balik keje tuh bb nak menyusu, bagi susu mula perot bunyi laju2...hahahhaa...tahan..tahan...

ieda said...

TQ sharing dear ..
kim salam peluk ciumm kat amani ;)

SURIA AMANDA said...

alamak...xde susu la..heheheh...anyway..thanks for sharing...

Bitt (double IS) said...

good info bebeh! ehhe anak lelaki memang kuat menyusu :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails