Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Loading...

Monday, April 2, 2012

Jaundice Dinda

dah lama sebenarnya aku nak story pasal nie....tapi asyik la tertangguh ja...
ntah la...xda kekuatan aku nak bercerita kot....

cam nie kisahnya..... 6 hari lepas dinda di lahirkan....dinda dapat jaundice....
nurse datang check kat umah pagi....mintak aku pegi klinik tuk amik darah..belah petangnya....

petang dalam kul 3 lebih cam tue.....pegi klinik...amik darah dinda.....dan....kuning dinda adalah di tahap yang sangat tinggi... 399...almost 400....

immediate doc buat surat refer hospital....terus la kitorang ke hospital petang tue jugak.....
sampai dekat hospital...dinda kena admit dalam wad NICU......sebab kuning dia yang sangat tinggi....


doc pakar check dinda....dan doc terus jumpa aku ngan en dedi.....
terangkan kesan dan akibat klu jaundice dinda still tinggi.....

salah satu sebab jaundice....dinda yang di lahirkan xcukup bulan (36w)...

doc cakap....klu still tinggi...dinda kena tukar darah... OMG......

dengar jerk ayat tue dari mulut doc....air mata aku dah start kuar...demi tuhan...perkara yang paling aku takut dengar....


doc kata....klu kitorang xnak tukar darah...just nak tunggu sampai kuning turun dengan sendiri..sangat bahaya...sebab kuning yang tinggi boleh serang otak..risiko...

tapi kalau tukar darah pun risiko tetap ada...ye lah...nak sesuaikan darah baru dalam badan baby kan....


....dalam hati..xhenti2 berdoa...semoga kuning dinda turun.....sebab doc cakap..klu turun sekurang2 249 kebawah...dinda xyah nak tukar darah....

dalam tempoh masa admit..kul 5lebih...sampai ke pukul 11 malam... 3 kali darah dinda kena amik...


dan doc hanya tunggu last result yang kali ke-3........semua nya bergantung dekat result tue...
samada tukar atau tak.....

tapi doc dah minta kitorang sign surat persetujuan tuk tukar darah...sebab nak kena order darah dari Tabung Darah Negara (KL).....amik masa jugak tuk sampai ke hospital serdang....


apa pilihan yang aku dan en dedi ada....memang masa nie...air mata xhenti2 mengalir dah....lupa yang diri dalam pantang.....sedih bila tengok dinda di bawah lampu biru tue...

pampers xleh pakai...just lapik jerk....dinda xhenti2 menangis....

gambar??? maaf...xsanggup rasanya aku nak amik gambar dinda....en dedi pun dah pesan...jangan amik gambar dinda dalam keadaan macam tue...


dan akhirnya..result yang terakhir keluar.....kuning dinda turun...250 jerk...still kena teruskan dengan penukaran darah....

dugaan yang kami kena lalui....

tepat kul 1.45am....dinda di tolak masuk ke dalam bilik tuk buat tukar darah....
 
masa nie...airmata adalah peneman yang paling setia...sebab en dedi xleh teman aku kat dalam wad NICU tue.....

almost 4hours masa yang di ambil tuk proses penukaran darah nie.....

lepas jerk diorang tolak dinda kuar dari bilik tue...masya-allah anak bonda...

wayar berselirat atas badan.....again..airmata tumpah....xkisah dengan diri sendiri dah....
yang penting anak aku sihat jerk.....klu dapat aku tukar dengan dinda.......aku sanggup ja...


bayangkan...masa lahir berat dinda 2.39kg....tapi masa dinda admitted jaundice berat dia turun sampai 2.13kg....

dengan size yang kecik...di bogelkan...(pampers lapik jerk kat bawah) dan wayar berselirat....sebagai seorang IBU apa perasaan aku kan.....


dinda sihatlah nak...bonda xsanggup tengok dinda menangis....doc pun xbagi aku angkat dinda selalu....sebab nak dinda kena duduk bawah lampu biru tue.....


darah yang pertama di ambik lepas tukar darah....YES...kuning dinda turun mendadak.....195....syukur ya allah...tapi dinda still kena duduk bawak incubator lagi la kan....sebab doc cakap..memang tuk result yang pertama lepas buat penukaran darah kuning dia akan turun tapi kuning tue akan naik balik....dalam beberapa hari....

 4hari dinda kena duduk dalam incubator.....hari ke 5 baru dinda boleh duduk dalam katil baby....dan wayar pun dah xda.....

syukur....dinda kuat..kuat tuk menerima darah baru dalam badan dia....

hari ke-5 malam....akhirnya...dinda dah boleh discharge....sangat2 bersyukur.....dalam tempoh aku dalam wad...hari2 en dedi bawak amani datang jumpa aku......

wad NICU nie lak...hanya parents jerk yang boleh masuk......nak jumpa amani..makna nya aku kena kuar dari wad tue..jumpa kat luar.....dapat jumpa peluk cium amani...hilang rasa rindu....

tapi bila amani balik....aku menangis lagi...menangis rindu..dan menangis risau....


rindukan amani...risaukan dinda.....maybe salah satu sebab badan aku cepat kurus kot... :P...


now...setiap 3bulan dinda kena follow-up dekat hospital....

nak kena pantau perkembangan dinda....last week masa follow up alhamdulilah...doc cakap..setakat umur dinda 3bulan....

dinda adalah seperti baby lain di usianya.....tapi still kena pantau dan follow up...

next check up...bulan 5 tuk ujian pendengaran....dan bulan 6 tuk follow up.....

YA ALLAH....KAU peliharalah zuriatku.......



notakakikuberbunyi:berdoa semoga kesihatan anak2 ku berada dalam keadaan yang sempurna...AMIN....




Muahhhh : Bonda Amani -------> xtau nak komen apa2.....tekan jerk like kat bawah nie..... :P




11 comments:

Mummy Gorge said...

achikkk!! asal ko tak kasi tau aku.. masya-Allah.. kalau tak blh kasi ubat baby sebelum tukar darah..

sedihnya...

*SiRibenMerah said...

salam bonda..
InsyaAllah anak2 bonda akan selamat di bawah lindungan Allah.

rindu kat kanda amani ngan dinda aisyah.. hehehe..

maklumla, dinda kan retissss skarang neh..

rasp said...

as salam eida...

tak dpt nak bayangkan keadaan dinda masa tu...
syukurlah semuanya turn out ok...

smoga anak2 eida dilindungiNya selalu..

take care tau...

ieda said...

insyaallahh dikk
semoga anak2 kita sentiasa dilindungi .. huhuhu risau gak kalau berlaku macam nie kan ;(

mamyharraz said...

aminn ya rabbal alamin..semoga Allah berikan kesihatan yg baik utk ank2 kita :)

pengalaman bonda sgt tersentuh :( dpt bayangkan situasi itu..dulu ank sy baru lahir pun kuning sampai masuk nicu..hari2 menangis,menangis..namun syukur waktu sukar tu dah berlalu.

Mimy Hamid said...

aku paham apa perasaan ko..si Fayel pun jaundice lama..walau tak tukar darah...aku memahami mu...anak kann...sapa tak sayang anak oi..ALhamdulilah dinda Aishah dah pulih..syukur

Mama Gee said...

baby2 skrg mesti nk kena juandis ni kan..huhu..

Dee said...

k dee percaya dinda aishah sgt kuat..mcm bondanya juga..macam kanda amani juga..macam maktok juga..insyaallah dia boleh pulih sepenuhnya..take care dua2 anak dara comel tu ye..

Softtouch [Hanim] said...

Ya Allah ieda....sy xtay pun aisyah mcm tu smpai tukar darah..

sy doakan anak2 awk n ansk kita semua dikurniakan kesihatan yg sgt baik...

sy tau sedih tu sbb dicha pun pernah masuk nicu sbb jaundice

Ina Khairina said...

bila baca kisah aisyah ni dan2 teringat kisah sedih aqif dulu....mmg rasa x sanggup kalu ingat blk kan...

ratusiput said...

sangat2 faham dengan keadaan itu...sabar ye...insyaAllah tuhan tu maha kaya...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails