Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Wednesday, May 4, 2011

kuatkan semangat kamo.....

hai semua...maap sekian lama menyepi....bulan yang sangat membizikan diri sebenarnya.....
nak hapdet pun kena curi2 masa...apatah lagi nak BW kan...


hari nie baru masuk opis..nie pun lum tentu lagi sampai petang ke x....
sebab takut kang tetiba kena kuar...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa penat hoke..asyik travel nie...
memang la dapat claim tapi letih sangat......huhuhuhuhuh pasrah jerk la....


sebenarnya just nak share dan mintak pendapat korang dan mana la taw..kot2 ada doc ke yang baca nie kan...so bleh la bagi pendapat skit....


cousin aku si kakak nie now dalam keadaan kurang mengizinkan.....
dia mendapat spondylolisthesis *terbelit lidah aku nak sebut...*....kesan dari pernah jatuh masa zaman sekolah dulu....
see dah berapa lama jatuh now baru nampak effect nya...


dia pegi klinik panel co dia...
tapi yang aku hangennya..doc tue..tanpa perlu berlapik kata2...
terus cakap....50-50 tuk dia...
kalau dia buat operation dia kemungkinan akan lumpuh..dan klu dia xbuat operation pun dia akan lumpuh......

and aku taw...klu aku kat tempat dia pun.....aku akan rasa down sangat..bila doc cakap cam tue....
dia jadi takut tuk pegi hospital refer pakar......
now dia nak cuba buat fisio....

yeah...memang susah la tuk kita menerima bila doc cakap cam tue kan....
ntah la..pada aku...seorang doc sepatutnya kena lebih peka dengan perasaan pesakit kot..
jangan la main cakap direct jerk.....



mama dia...mama aku...ngan mak lang aku skrang ada la kat umah aku skrang...
datang tuk bagi semangat dan kata2 perangsang tuk cousin aku nie...
yeah time cam nie..kita sangat2 memerlukan sokongan dari keluarga dan kawan2 kan....




skrang nie..memang klu boleh dia langsung xmaw p hospital gara2 doc tue cakap..
klu dia hospital.....for sure doc kat hospital akan buat operation...
nonsense sangat kan..xkan la nak terus buat operation...
terus dia xmaw p hospital......dia nak p buat fisio jerk...
aku ada jugak nasihat kan dia suruh p hospital dan refer dengan pakar tulang....
mintak pendapat mana taw kot2 ada alternatif lain selain dari kena menjalani operation kan....

just nak mintak korang bagi pendapat dan nasihat tuk cousin aku nie..
sebab aku taw...dia akan baca jugak blog aku nie.....mana taw..bila dia baca komen2 korang yang membina tue...
akan mengubah pendirian dia....






kak....kekda taw hang kuat.....insya-allah pasti akan ada jalan penyembuhnya....
jalan sesekali patah semangat....tue adalah yang paling penting...
yeah kekda taw...hang rasa down.....tapi hang kena yakin....setiap penyakit pasti ada ubatnya.....
ALLAH xkan menduga kita di luar tahap kemampuan kita tuk menerimanya...




notakakikuberbunyi:Allah tak pernah memungkiri janji Nya...bila Dia berjanji pasti akan dilaksanakan...Allah tidak pernah mencipta sesuatu kejadian itu tanpa ada sebab musababnya...Allah mencipta penyakit bersama2 penawarnya...tidak pernah membiarkan umatnya menderita tanpa sembuh dari penyakitnya....penawar yg perlu kita sebagai hamba Nya yg berusaha mendapatkannya...jangan pernah berputus asa atas ape yg telah diturunkan kepada kita...ianya tidak lebih dari sekadar menguji kesabaran, ketakwaan dan keimanan kita terhadapNya...setiap ujian yg Allah turunkan, Dia tahu kita sebagai hambaNya pasti dapat bangkit melawan dan menghadapinya.

18 comments:

-oP_ida- said...

spondylolisthesis ~ penyakit apa tuh kak....tak paham sangat bahasa sains nieh..huhuhuhu

ermm, try dl cara tradisioNal..mana nak tau izin ALLAH..

etiey.com© said...

insyallah semuanya sihat. moga beliau terus diberikan kekuatan... amin.

betul lama m,enyepikan diri.. hehe

NeenaAnuar said...

memang penah merasa saat doctor HKL bagi tahu arwah my mom.. "makcik boleh balik.. pergi lah mana makcik nak pegi.. makan lah apa makcik nak makan.. buat lah apa yg makcik nak buat" time tu memang Allah jerk yg tahu macam mana berderauuu dan berkecaii nyer hati nie biler seorang doktor yg berkata begitu...

doctor yg baik dan bagus takkan berkata yg negatif walaupun sebenarnyer dia tahu keadaan sebenar.. sepatotnyer dia memberikan kata2 yg positif pada pesakit dan memberi support sepenuhnya...

pada your cousin... semoga dia tabah dan kuat utk hadapi dugaan dari Allah nie.. aku doakan semoga dia cepat sembuh seperti sedia kala..

apa yg boleh aku suggest.. pergi lah pada doktor pakar.. get 2-3 opinion.. then decide what to do..

Shu Shinju said...

kak...mak shu pon jadi cam cousin akak ni..kesan jatuh yang lama br dapat tau skrg.. tulang belakang mak shu retak... dah pi gov hospital..diorang wat MRI & mmg retak banyak... diorang kata 50-50.. kalau buat myb mak akan lumpuh.. x buat pon mak akan makin teruk...

pi private hospital plak.. diorang check & diorang boleh buat... tapi agak mahal.. kos dia RM30 ribu.. tu tak termasuk wad & lain2...


pastu, dah nak buat..bistu ade kawan abang shu gtau.. x payah buat pulak.. sebab adik dia wat kat private hosp. after 1 year.. besi yg diorang letak kat tulang belakang tu patah....

nak wat operation ni byk risiko.. pesakit kena kawal berat badan... kalau naik sikit..besi tu xleh nak menampung...diorang cakap la kan... shu dengar jer...

mak shu xnak buat... sekarang ni dia boleh jalan skit pakai tongkat..tp, kalau jln lama2 mmg x boleh... dia akan sakit...

apa2 pon, kita ikhtiar... kalau ALLAH nak bagi sembuh jugak... alhamdulillah kan...

shu doakan yang terbaik tuk cousin akak...

Dee said...

kepada kakakmu itu..pergilah dapatkan rawatan..jangan menyesal di kemudian hari..pergi dapatkan 2nd maupun 3rd opinion..we never know..kot2 ada jalan lain yang terbaik boleh kita pilih..jangan putus asa ye dik..insyaallah..selagi kita berusaha..Allah akan tunjukkan jalan..jangan kecewakan hati orang2 yg sayangkan kita..kalo mak kita yang sakit dan tidak mau dapatkan rawatan doktor..kita sedihkan..mcm tu jugaklah perasaan dorang..bila kita menolak rawatan..kak dee doakan agar adik cepat sembuh ye..jangan putus asa..

Ena said...

setiap penyakit ada ubatnya kan..

rasanya rawatan ni ada banyak cara.. moden & traditional kena usahakan.. kita tak tahu yg mana yg akan serasi.. yg penting berusaha utk berubahat, berdoa & bertawakkal pada NYA..

Moga cousin ieda diberi kekuatan dan dipermudahkan segalanya.. Amin

ratusiput said...

yelah better pegi 2-3 tempt tgk n decide sndiri pastu.kena usaha takble putus asa k...

Mama Gee said...

cuba dapatnya 2nd opinion...pi jumpa dr pakar...baru leh cari jalan penyelesaian...

harap2 masih boleh diubati penyakit cousin tu ya...

Eye_nee said...

Kena Pi 2-3 hospital mintak opinion mereka yg lebih arif dan pakar...kita perlu berusaha kan...jgn putus asa...jgn disbbkan kata seorg doc 50-50 tu kita enggan peri mana2 pusat rawatan...sbb makin lama dibiarkan takut makin melarat pula nnt...lagi rumit utk merawatnya...Semoga Allah permudahkan segala urusan siKakak...

♥MAMASYAZA♥ said...

jalan yg terbaik, jumpa dulu doktor pakar, tgk apa yg doktor tu nak ckp, pastu baru buat keputusan, insyallah ada jalan penyelesaiannye, ada penawarnya

rasp said...

insyaAllah setiap penyakit ada ubatnya...tapi kita kena ikhtiar...jgn putus asa...dan juga jangan lupa berdoa kepadaNya...

Eri-chan said...

beb; suruh dia pergi jumpa pakar lain. dapatkan pandangan pakar ke-2 ke-3...jangan terus mengalah kuatkan semangat..

doktor2 kat mesia ni silala tengok drama perubatan luar negara US contohnya;tgk cara diorang bagitahu keluarga pesakit..

ieda said...

allahhuakbar semoga adik eida itu tabah dan kuat hadapi dugaan ini .. sedih bila baca ..
skrg nie mcm2 penyakit kan .. ada effect dari kecik dan ada yg dtg mcm tu aje ..

harap2 ada jalan penyelesaiannya .. banyakkan berdoa , tanye lah org2 yg pakar .. akak x pandai bab2 sakit nie ..

dulu akak pernah jatuh terduduk , 2 x masa anak dara , tapi akak cepat2 gi berurut .. alhdmulillah , skrg nie waktu bersalin haritu je terasa sakit .. skrg dah ok dah ..

sW33tdARLiNG said...

kalau tak buat operation pun akan lumpuh, so lebih baik laa buat sekurang2nya kita ambil peluang untuk sembuh

Dilla Ady said...

kalu doc ckp 50/50 baik cube dulu kot traditional ke..fisio ke...terapi ke...yg cucuk2 jarum tu ke...

takpun jumpe pakar yg mmg btul2 khusus tuk penyakit nih..mungkin boleh dilambatkan kesannye dengan pemakanan ubat dulu ke..

dan ckp kt cousin eida...yg penting skali kena byk2 sabar n redha ngan ujian Nya ni ye..

nurul iman zainudin said...

g la berjmpa pakar....yg menentukan hanya allah bukan doctor....kita hnya mampu iktiar.

n antara nasihat my bro doc kt hukm:cuba dptkn elken spirulina,spirulina yg pure...mmg bagus isyaalh....sbb ramai saudara aku yg sakit truk bla amalkn makn spirulina nih mmg alhamdulilah....

NanaLiana said...

Kekda thanks sb sentiasa ada utk kak he3...terima kasih juga tuk kata2 semangat....luv u

mummysyafie said...

kemalangan yang dah lama berlaku pun kesan nya skrg baru nampak yer..harap kakak sepupu ieda tabah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails