Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Thursday, January 14, 2010

Cayok2..Miss Purple.

sepanjang aku berbadan 2 nie...(cewah ayat pemanis wajah btoi kan.. :P)
hari sabtu lepas baru first time aku masak tuk en shukri... (eh tuk aku skali la...)
tue pun setelah puas aku memaksa diri aku tuk kuat dan masak...
hari sabtu tue..en shukri keja 1/2days kan...
sebelum pegi keja tue dia dah pesan...

en shukri : cayang, sat g masak nyek..
aku: tengok la kalu cayang larat...tahan bau orang masak la.... (aku memang sat cayang..sat orang..ikut sedap anak tekak aku la nak sebut apa....)

dalam kul 11 cam tue...aku pun..masuk la dapur...
sebelum masak dah buka pintu dapur...luas2...tingkap semua dah buka..
sliding door pun aku kasi buka jugak...

gila xtahan bau ok...aku goreng ayam pas tue aku g baring kat sofa....
masak yang mudah...sejam leh settle jadi almost 2 jam ok..
huhuhuhuhuhuhuhuhuhu aku kan xlarat..harus la masak secara berhemah gitu...



ayam masak kicap+sos...


ikan pekasam...


ngan telur dadar...



3 jenis masakan jerk pun...
simple2 jerk...tue pun gigih paksa diri ok..
bukan aku nak memanjakan diri ke apa..
tapi aku memang xtahan dengan bau2an nie...


nie la menu simple yang aku berjaya masak tuk en shukri hari tue..
tue la last aku makan nasi....sampai sekarang aku masih xlalu nak makan nasi...
sebab lepas jerk aku makan nasi tengah hari tue...
aku telah berjaya mengeluarkan semua isi perut aku balik semula...


sian en shukri..skrang nie dia la yang amik alih tempat aku...
dia balik keja..dia la yang masak..tuk dia jerk la..aku memang xlalu nak makan nasi...
tapi walaupun dia yang jadi chef..tapi macam aku jugak la yang kena masak..
dia kat dapur..aku kat depan baring2..
dia memekik dari dapur.."cayang..pastue nak letak apa"..."sayur nie nak masak macam mana.."
kang melawan kang xdapat lak aku tipong baru..:P
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...sabar jerk la...

aku memang mengalami morning sickness..tapi bukan la setiap hari aku
mabuk2..penin2..@ muntah2 nie...dia cam..ikut suka hati dia jerk..bila dia nak datang menyerang aku..
kadang2 pagi..kadang2 petang bawak ke malam...
sekarang nie malam memang aku dah xstay dah..kul 10lebih dah collapes dah..zzzzzzzzzzzzzzzz....
selera makan adalah semakin berkurangan...sesapa yang ada tips..cara2 nak mengurangkan pening...loya2..share la nan aku skit...
aku amat2 menghargainya klu korang ada tips2 berguna tuk aku..
aku kan budak (budak la sangat kan..) baru mengandong...hahahahahahahahaha
statement xbleh blah kan.... :P


14 comments:

Deqna said...

ooo awak alah ngan bau2an yer.. sian, tapi oklah tu akhirnya dapat gak memasak kan walaupun makan jam sikit... janji ado kan..

saya takde alahan bau2 tu cuma alahan "pemalas lipas" jer... hehehehehe

Ena said...

he3x.. biase la tu.. ramai ibu2 yg preggy di awal bulan camtu la ngupernyer.. tp ader gak yg ok jer sampai bersalin.. bertuah tul.. ok gak la kan.. sbb en. suami rajin nak ke dapur.. so kasi kredit gak la utk dier kan.. hikx..
Cam akak dulul.. akak byk makan buah2.. tp jgn mkn yg masam2 sgt.. sbb acid x elok.. lg wat perut cam gastrik lak.. bile lapar jer.. makan biskut kering pun ok.. drp x makan lgsung.. pastuh jgn makan yg pedas2 & berminyak.. lg wat tekak loya.. bykkan minum air masak.. sup2 pun ok.. & jgn lupe makan vitamin.. lupe lak aper namenyer.. & makanan2 yg Yus pernah publish dulu amat elok utk kandungan.. selera nie jgn diikutkan sgt.. cian kat baby.. camner nak membesar lau x makan kan.. apa2 pun take gd care!!

SyaNa said...

tips dr aku: layan jekk
hahhaaa
ade ke tips elak loya2

tp yg pasti ramai org pesan kt aku, jgn biar perot kosong..mkn sket takpe biar kerap..
ko kunyah la ape2 between time mkn tu

Dee said...

yus..xleh nk ckplahkan..lain org lain pembawakan budaknya..dee dulu dua2 ok..morning sickness x teruk..ngantuk je..bab2 mkn, masak suma no problem..

maybe u shud take apa2 yg masam2 sket..utk ilangkan rasa loya di tekak..but not to much ok..x elok asid2 ni..suma ni akan stop masa u masuk 2nd trimester that is 4 months..insyaallah..

POSH76 said...

ala kasik can la en shukri sian ooo pregnan...pembawa budak nak buat lagu mana...ko kene rest bny2 taw...hehe

simple2 pun sodap...

Jijahh @ f.k said...

dan dan tu jijah rasa lapar lakk ...

NeenaAnuar said...

alahaii ciannyer... gagah jugak masuk dapur yek.. takper... pahala besar tu sis...

Kite doakan supaya sis cepat2 lah hilang sickness2 yg seangakatan dengannyer tu yer...

ikiqzana said...

sian kt ko yus.. xpe tu baru prmulaan gandung esok2 nnti ok la tu.. bnyk2 sabar ye..

cyaiyokk la kt ko yus walaupun x tahan bau nk msk... tapi menjadi gak lauk ayam msk kicap,ikan perkassam & telur dadar.

Redbloodsnow said...

ikan pekasam tuh yg watkn zie terlior kak eida uii. nangis wehhh

ina mail said...

ikan pekasam , mak tahan tu. i like it.

Aujinz said...

tak tahan bau bau pun...;eh gak masak ikam pekasam...

wahh... terliur sudaaa....

[z@ck] said...

holloh holloh holloh..
xpe..first time..
dimaafkan lagi..
hehehe

s h a r v i na said...

sedap nyer ayam!
nak boley? ;)

Ms AiReEn MoHd said...

telur dadar sedapnyerrrrrrrrrr ..aku tetibe mcm nak makan telur dadar plak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails