Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Thursday, July 7, 2011

if u want to look sexy..let sharing...:P

hahahahahaha...amoih..amoih..sakan bersexy bagai kan....

kan aku penah publish yang amani mandi bunga tue kan...

ada yang tanya....pasal tue...so hari nie...aku nak share ngan korang pasal petua2 dari mama aku...



mama aku pun cakap...nie tokwan aku yang selalu amalkan...
bila anak2 dan cucu2 dia demam more than 3 days xmo kebah....


mama aku cakap..tokwan akan cari 7 jenis bunga...
xkisah la bunga apa pun...tapi jangan la bunga yang gatal dan bergetah lak nyek...

klu dapat bunga yang wangi2 lagi bagus...bunga ros..bunga raya...bunga cempaka...bunga kekwa...apa2 la bunga yang ada....

klu xda bunga sangat nanti g amik kat pesta flora kat putrajaya hujung minggu nie..kekekekeke...

pastue rendam bunga2 tue semalam....embunkan....
mandikan anak yang demam tue 3 pagi berturut2.....

ganti la bunga nyer..jangan la ko g guna bunga yang dah di rendam tue...
tapis dulu bunga..amik air jerk..kang ada lak anak korang makan bunga tue lak.. :P




sebabkan kat umah aku kat sini..non hado bunga..terpaksa la g kutip kat tepi2 jalan ....
g kutip waktu malam jerk....en dedi cakap kang kena tahan ngan MPSJ lak dok amik bunga tepi jalan...



lagi satu petua dari mama aku.....

kalau anak2 kita xlalu makan...atau dalam erti kata lain..cacing....
budak2 kan selalu kena serangan cacing nie...tue yang buatkan diorang xselera nak makan...

amik daun bunga nona....rendam dan embunkan semalam jugak...
mandikan selama 3 pagi berturut2.....

korang kenal x..daun buah nona nie???




nie bentuk buah nona.....
*kat umah aku kat kampung ada la pokok nie...klu kat kl nie..aku pun xtaw mana nak cari daun nie...*





nie la ropa daun nona....
korang ramas2 daun dia pastue rendam dan embunkan...
air dia kaler hitam hoke...jangan lak korang geli tengok....
tapi aku xtahan bau dia..so en dedi sila la amik alih tugasan nie yer....



hari tue..kitorang mandikan la amani dengan air daun nona nie...alhamdullilah....
now amani sangat sukaaaaaaaaaaa makan....
kita hanya berusaha dan berikhtiar....
segala yang baik dariNYA......


ohhh lupa..selain dari daun nona nie...ada lagi daun lain tuk penawar cacing nie...
daun borek bapak borek anak rintik ngan daun *lupa ampun*...
aku nak bagitau cam nak ropa daun borek pun aku xtaw...nanti aku balik kampung aku amik gambar ropa paras daun borek tue nyek.......


yang penting berdoa dan memohon lah dariNYA....
insya-allah jika baik niat kita..baik la yang kita dapat....


ok nie petua tuk hari nie.....kekekekekke dah feeling cik sri siantan bunga kantan dah...dok share2 petua nie kan....





12 comments:

faiez said...

Good info....hikhik baik demam together ngan muka berseri2x..hahahaha..jgn mama tumpang sekaki mandi jugak sudah

syanasaid said...

wah..amani pasni sure lentik
sbb dr muda bonda da jaga petua2 gini

untung Iman
hahhaa ttibe

ieda said...

haa kalau ada cacing tu memang ramai yg akak dengar amalkan pakai daun buah nona tuu .. ternyata berkesan ! :)

fazilzura said...

wahhh bagus ler, zr pun suke amal kan yg tradisi .. now dh ado anak jrg2 plak wat , x sempat ...

* daun2 ado yg susah bangat nk dpt kt kl ni huhuhuhuhu

** salam kenalan dr fazilzurakilllll

rATu kEBaYA said...

bagus petua ni ida.. akak nak try petua daun nona tulah.. sebab anak akak kureng sikit nak makan..

atty's said...

petua yg berguna ni.nanti leh amalkan

Mama'cfa♥ said...

OWHH SGT TERIMA KSIH.. PETUA AKAK NI AKN SAYE CUBE TUK ANK SAYE YG DEMAM NON KEBAH2..ERGHH MNE LAK NK CRI DAUN NONA TU YERK..

Mama Gee said...

pestime dgr petua ni...tp jenuh gak nk cr daun buah nona tu ya..esok2 kalolah ade anak...dia cacing..kena pi kpg bondalah amek daun tu..heeeee

Softtouch [Hanim] said...

thanx ieda share psl petua ni...kat kwsn umah ni mcm ssh je nk cr bunga..kene cr kat kedai bunga nampaknya..

daun nina tu pun sama...nak crlah ...thanx ieda..sgt berguna petua ni

rasp said...

i suka makan buah nona...
gamaknya sbb tu kot badanku kusss semangat hehehe...
thx for the petua ;)

Mimy Hamid said...

banyaknya petua mama ko..heheh aku tingat lak gaya mama ko brcerita bg petua..alahai bila la jumpa mama ko..meh la jemput dtg umah mak aku..bg kenal mama ngan mak aku..roger mak key

mummysyafie said...

kalau banyak munge yang hilang kat pesta floria tu mesti readers yang baca petua ni amik. hihhi....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails