Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Thursday, November 10, 2011

pengajaran buat kami....

ramai yang tertanya2....kenapa dengan amani.....macam mana leh sampai warded .....
cam nie kisah nya.....

amani start dengan flu...since selasa malam...*malam maktok balik kedah...*..
hari rabu masa hantar amani pegi umah grandma *babysitter dia*....pun badan dia dah seram sejuk..dedar2.....
aku bekalkan ubat selsema tuk amani....

dan hari khamis tue...bleh plak aku lupa nak bagi dekat grandma dia..ubat selsema tue....
walhal dah bawak...tertinggal dalam keta...dah sampai opis baru aku noticed ubat selsema tue...dalam keta...xbagi dekat grandma....

petang masa amik amani dari umah grandma...badan amani panas....kata grandma...badan dia kejap panas kejap sejuk....yup...dari hari rabu pun begitulah keadaan dia...


otw balik dalam keta...amani muntah....aku ingatkan..maybe sebab sejuk aircond...kan badan dia xbrapa nak sihat kan....

balik umah...amani dah start merengek...*cam biasa dia kalu xsihat memang merengek pun*...bagi susu xnak...air xnak..makan xyah cakap la...langsung xnak la....

malam dalam kul 11 lebih cam tue...amani muntah skali lagi... *kali kedua muntah lepas muntah dalam keta*......

yang kuar...susu semata2.....lepas muntah tue...masa dedi buka baju..dia leh gelak lagi ngan dedi..sambil tengok tv.....tapi memang asyik nak melekap jerk la...xleh berenggang langsung.....


dalam setengah jam cam tue...amani muntah lagi..lepas batuk......same..kuar susu jugak....

pastue dia tertido.....tapi memang xnyenyak la tido dia....asyik menangis dan merengek jerk sepanjang malam...


dedi pun dok pantau keadaan amani...memang dah ada tanda2 semput dah....pastue dedi cakap..esok pagi..bawak pegi klinik....

pagi jumaat...seawal jam 6.30...bangun amani still tido...*baru jerk dia lelap dalam sejam sebelum tue...*....so dedi cakap..dah pegi siap...nak bawak amani pegi klinik....


tunggu sampai amani bangun..sebab dia kan baru jerk nak tido...dalam kul 7lebih amani terjaga...memang dah nampak dia xlarat la....
ye lah...last dia minum susu masa dalam keta...balik dari umah grandma dia tue jerk la..tue pun xabis...skit jerk.....


dalam kul 8 cam tue kuar umah....sampai klinik dalam 8.20-8.30 cam tue...lepas daftar..terus ke bilik kecemasan amik NEB.....
lepas amik NEB keadaan amani still lemah....bayangkan...angkat tangan dia pun leh jatuh..longlai gila....
doc check balik keadaan amani....terus kitorang kena marah dengan doc...

dan ayat doc yang buatkan aku menangis...

"awak kena tanggung risiko klu apa2 jadi dekat anak awak.."

YA ALLAH...longlai aku rasa masa tue....YA ALLAH KAU PELIHARALAH ANAK KU YA ALLAH.....

terus amani di beri bantuan pernapasan.....dan doc amik darah.....lepas jerk dapat result darah...
reaksi dari doc yang buatkan airmata aku xhenti2 ngalir...."darah anak awak di jangkiti kuman"...
doc cakap...emergency...refer hospital..sediakan ambulans....masya-allah..dugaan apakah ini....

dalam ambulans..memang aku xhenti2 menangis la.....dedi follow dari belakang....

sampai dekat hospital...amani terus ke emergency....doc cakap nak kena x-ray....
lepas jerk x-ray..doc terus cakap dekat kitorang..."kita kena tahan dia dalam wad ..sebab paru2 anak awak dah di jangkiti kuman"
demi tuhan...aku dah xmampu nak cakap apa2 dah.....

bila tengok wayar sana sini....lagi aku sayu.....kami pasrah..mungkin ini sebahagian dari dugaan olehNYA tuk aku dan dedi......

dalam hati..xhenti2 berdoa....agar kesihatan amani pulih macam biasa....
masa tue..airmata adalah peneman yang paling setia......





 sayu hati tiap kali aku tengok gambar nie.....xsanggup rasanya bila tengok anak sakit macam nie...
klu la dapat transfer sakit tue dekat aku...aku sanggup demi anak.....
baru aku sedar....macam mana perasaan maktok dulu..masa anak2 sakit....
maktok lagi la...membesar dan menjaga anak2 sendiri...tanpa suami...arghhhh besar pengorbananmu maktok....



 *stop dulu sebab dah xmampu nak teruskan coretan....*




Muahhhh : Bonda Amani -------> xtau nak komen apa2.....tekan jerk like kat bawah nie..... :P





37 comments:

aEn+aReaL=Ryan said...

Cepat Sihat Amani..

Kuatkan Hati Yer..Insyallah Nt Amani Cpt Sihat..

eITA said...

salam..ksiannye.....jage amani btul2 tau...saye pun pernah mcm ni...anak sy kene jangkitan....smpi kite yg turun berat bdn jage die kt hospital...

mamyharraz said...

bonda..sy baca sambil menangis..hmm mmg ngeri nak bayangkan situasi itu..sy pun kalau ank sakit mula panik semacam..kadang kita tak jangkakan keadaan depa sbb demam2 pun cergas..

dr apa yg bonda citer.. bg sy bukan salah bonda..jgn salah kan diri ya. ini di namakan dugaan.

Semoga Allah sentiasa lindungi amani dan berikan kesihatan yg baik.bonda amani be strong k hug!!

Deqna said...

baru rasa cam nangis, pastu terus citer terhenti tiba2.. langsung tak jadi air mata ni kuar...

bab anak2 ni memang kita tewas lah...

Alhamdulillah Amani dah ok... paham sgt perasaan bonda amani di ketika Amani sakit tuh.

Shu Shinju said...

kesiannye amani.... dia dah sihat kan bonda...alhamdulillah...

Mimy Hamid said...

aku sebak beb...budak kan kecik lagi ..dia tau sakit tp dia takleh nk ckp camner...Ya Allah bagi la kesihatan untuk amani...sian dia kecik...ko pun cekal kan hati yer..Alhamdulillah dah ok kan...

wahida said...

dear...aku pernah rasa pengalaman anak kena tahan ward...

anak aku masa tu kena bulllous impetigo..aku pernah buat n3 pasal ni..kulit anak aku seakan melecur lepas kena chicken pox...dia tak leh tdo ko...aku lagi lah, hilang selera mkn dan tdo pun tak lena...
pengajaran buat aku tu....

tapi alhamdulillah, amani dah sihat...pengalaman berkampung di hospital mmg tak best...nasik spital tak best...hehe...

Nazz@Purple said...

semoga amani cepat sembuh..dugaan kak..sabar eh..

Ena said...

sian amani..

harap eida terus kuat..

akak dpt rasa apa yg eida rasa.. sbb anis dulu pun mcm tu.. tu pun kami masuk kali ke-3 p klinik, dok klnik kata biasa je.. tp kami tak puas hati bila tengok keadaan dia yg makin lemah, bila p terus warded dan kami kena marah.. huhu.. starting situ la.. anis kena amik 2 inhaler... huhu..

adarnadzmie said...

kesiannya Amani... cepat sembuh yer Amani comel...

NeenaAnuar said...

alhamdulillah.. sib baik amani masih kuat dan berjaya melawan sakit dia tu kann...

beb.. satu lah.. kalau budak dah muntah lebih dari sekali.. jgn biarkan.. tak kire pukul berapa pun.. make sure terus jerk pegi hospital.. coz muntah2 nie dah kire tanda serious...

walaupun aku takde anak lagi.. tapi aku ingat pesan arwah mak aku.. dia kata.. bende kalau dah berdarah.. muntah.. tu semua dah kire abnormal.. memang kene pegi terus check ngan doktor.. sbb pada kite mungkin ok takpe.. ok kot.. takde apa kot.. tapi bende kat dalam nie kite tak tahu... bile kite biarkan sejam dua pun dia dah kire melaratt teruk taw...

so lepas nie jadik kan pengajaran yer.. kalau tak sihat.. jgn lenggah2 jumpa doktor.. yg penting just go and do a check up.. kalau doktor kata ok.. at least kite tak lah rasa bersalah sangat kann..

apa pun.. happy to hear that amani dah makin sihat... you take care beb! hugsss~~

ieda said...

aduhhh sedih akak baca
kena ingat selalu dik .. semoga pengajaran ini membuatkan kita tidak leka lagi kan ..
jaga amani betul2 dikk .. anak adalah anugerah tidak ternilai .. kita x mgkin dpt hidup tanpa mereka .. tapi kita still kena redha sbb kita tahu kita dah pun cuba melakukan yg sebaik mgkin .. insyaallah ...

sayu je tgk wajah amani .. x tahan bila kena cucuk tuuu .. sakitttttt

Eye_nee said...

dlm proses membesarkan anak2 berbagai dugaan akan kita tempuhi sis dan sebenarnya dugaan ini membuatkan kita lebih tabah dan kuat menerima ujian seterusnya...Semoga Amani sembuh seperti biasa dan ambil perhatian jika lain kali ada2 tanda2 yg sebegitu segera rujuk Hospital...

Mama Gee said...

huhuhu sedihlah tgk gambar budak2 sakit..tak mampu nk komen byk2..hanya mampu doakan yg terbaik buat amani...

amani cepat sembuh ya cayang......

mekchu said...

sedih..... dgn keadaan bonda yg sarat, dengan dugaan amani yg sakit... adoiiiii....

sape2 yg anak kena masuk wad dia tahu lah kan betapa tak keruan nya hati.. alhamdulillah, amani dah sihat dan pls do take a good care of amani ok.. janji tau :)

POSH76 said...

sian amani...me pun turut mendoakan kesihatan amani yer...insyallah doa ibu bapa tu yang paling mujarab

fiza said...

Kesian nya amani. Memang sedih ah tgk wayar berselirat kat badan anak.

Tapi tu lah, klo anak dah muntah banyak kali tu better bawak gi spital cepat. Saya pernah alami situasi nih. Anak kena jangkitan rotavirus, memang lembik habis sbb makan/minum susu suma kluar balik. Lama gak berkampung kat spital.

Smoga amani cpt sembuh.

syanasaid said...

Ya Allah
sebak aku baca
meremang bulu roma aku baca ayat doc tu
huhu..

mmg lepas ni anak demam jek bwk teros gi klinik
peringatan kt aku gak ni
sbb kadang rse ngan ubat anak bleh sembuh
huhu
sayang amani

syanasaid said...

Ya Allah
sebak aku baca
meremang bulu roma aku baca ayat doc tu
huhu..

mmg lepas ni anak demam jek bwk teros gi klinik
peringatan kt aku gak ni
sbb kadang rse ngan ubat anak bleh sembuh
huhu
sayang amani

syanasaid said...

Ya Allah
sebak aku baca
meremang bulu roma aku baca ayat doc tu
huhu..

mmg lepas ni anak demam jek bwk teros gi klinik
peringatan kt aku gak ni
sbb kadang rse ngan ubat anak bleh sembuh
huhu
sayang amani

syanasaid said...

Ya Allah
sebak aku baca
meremang bulu roma aku baca ayat doc tu
huhu..

mmg lepas ni anak demam jek bwk teros gi klinik
peringatan kt aku gak ni
sbb kadang rse ngan ubat anak bleh sembuh
huhu
sayang amani

syanasaid said...

Ya Allah
sebak aku baca
meremang bulu roma aku baca ayat doc tu
huhu..

mmg lepas ni anak demam jek bwk teros gi klinik
peringatan kt aku gak ni
sbb kadang rse ngan ubat anak bleh sembuh
huhu
sayang amani

syanasaid said...

Ya Allah
sebak aku baca
meremang bulu roma aku baca ayat doc tu
huhu..

mmg lepas ni anak demam jek bwk teros gi klinik
peringatan kt aku gak ni
sbb kadang rse ngan ubat anak bleh sembuh
huhu
sayang amani

syanasaid said...

Ya Allah
sebak aku baca
meremang bulu roma aku baca ayat doc tu
huhu..

mmg lepas ni anak demam jek bwk teros gi klinik
peringatan kt aku gak ni
sbb kadang rse ngan ubat anak bleh sembuh
huhu
sayang amani

SURIA AMANDA said...

meleleh airmata along..teringat masa along sakit..then koma..then bangun dari koma..mcm baby baru lahir..semua perlu org tolong...x leh la tgok gambar amani..terus along nangis..

rATu kEBaYA said...

semoga amani cepat sembuh ye.. herm.. anak sakit ni kita kena kuat eida..

Qhaifa Nur said...

anak kalau sakit kita tak tentu arah dibuatnya, lebih2 lagi bila kena refer kat emergency...
time 2 mulalah penyesalan didada, raya puasa baru ni, 2 anak muntah/cirit birit sebab lambat hantar hospital kena mare dgn mertua...nasib baik tak kena tahan wad

moga amani cepat sembuh...sedih dan pilu baca luahan hati..

*SiRibenMerah said...

mummy nangessss..
waaaaaaaaaaaaaaaa..
amani, mummy sayang amani..
hukhukhuk~

eB ezrin said...

cepat sihat dear, eB paham sgt2 camner rasernyer sbb kami pn rayer kat spital. demc. hu3

eMMe said...

my dear, so sory to hear that ur dotter warded, hopefully Amani lekas sembuh dan kembali aktif seperti sediakala, n u my dear bonda pepel, jaga kesihatan diri n ur baby, love u, i pray for the hepiness....

♥MAMASYAZA♥ said...

akak dulu pun penah kena camni, masa sihero bulat akak tu kecik lg. demam n sesema cam tu le jugak, merengek, pastu muntah, sampai lembik. rupanya ada jangkitan kuman kat paru2, sejak tu memang akak betul2 take serius kalo dia demam, takmo peristiwa sama berulang lagi

rasp said...

mmg rasa kalo boleh trade tempat...
dgn rela hati kita trade kan sis...
takpe lah...nie dijadikan satu pengajaran & pengalaman buat kita semua....
syukur amani getting better by the day....

mummysyafie said...

sedih nya tengok gambar amani tu; skrg dah sikat ke?

Mamamya said...

pengalaman pahit ni sbnrnya kan menjadi sesuatu yg sgt b'harga utk kita..akak penah melalui saat2 getir spt ini n akak faham sgt2 apa yg bonda amani rasa skrg....

http://damyakaudihatiku.blogspot.com/2011/07/kenangan-paling-pahit-tp-sgt-berharga.html

http://damyakaudihatiku.blogspot.com/2011/07/kenangan-paling-pahit-tp-berharga-part_16.html

-oP_ida- said...

chupppppp.....
xmampu rasa nak bedepan untuk sume ni...TP bonda SANGAT kuat, ALLAH uji ni tatkala BONDA ngan sarat.amani kena warded...fhewww...mencabar.....
huhuhuuhu.....sebak baca n3 ni..sebab nida dapat rasa apa yg akak rasa.huhuhuhuh =(( btw, shukur amani dh kembali pulih..

to Bonda, jaga diri sama ya..dalam perut sana ada amanah ALLAH...

Softtouch [Hanim] said...

Ya Allah ieda...sy minta maaf...sy br tau amani br lepas sakit nie....sy minta maaf... sy pun dah lama xbuka blog nie....

sabar ieda...sy paham perasaan awk sbb dicha pun pernah masuk wad ari tu...

Xpe ieda, itu dugaan..jgn salahkan diri sndiri...sy harap amani akan terus sihat n sihat selalu...

-hugs-

♡ a.y.u ♡ said...

ya allah..pnya la bz ayu smpai ayu xtaw amani sakit cmni skali..sis so sorry sbb tak alert hal cmni..syukur alhamdulillah amani da sihat seperti sedia kala...byk yg ayu tertinggal ni..rasa sedih plak...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails