Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Wednesday, October 20, 2010

nak kasi rapat punya pasal.

mari-mari rapat......masuk lagi rapat lagi....
kasi tutup semua lubang2 yang masuk angin...
lalalalallallalalallala...



hari tue aku berpantang kat kampung kan....
kampung...apa benda yang xda kan...
salji jerk la yang xda lagi kat kampung aku tue..
ahhahahahahahahhahaha dah nama pun mama aku yang jaga...
memang betoi2 kena ikut la...cara berpantang yang telah di senaraikan kat aku...

hari2 aku kena mandi dengan air rebusan daging akar kayu..n rempah ratus...
pehhhhhhh tapi wangi siut....sebab ada daun serai wangi skali...
xcukup ngan serai wangi...daun pandan pun ada..
lepas aku mandi kompom2 la bilik air tue wangi jerk.....




air rebusan dalam periuk...



sampai terkuar2 segala mak nenek kat dalam periuk tue...



antara bahan2 yang ada dalam periuk tue...
daun pisang pun ada taw...
pisang mende ntah..lupa nak tanya mama aku...
setiap pagi sepanjang dalam pantang aku kena mandi dengan air rebusan nie...
pehhhhhhhhhhhh syorga.....

selain dari air rebusan yang kena bawak mandi...
ada lagi air rebusan yang kena minum plak...
huhuhuhuhu air akar kayu..
macam2 akar kayu ada...nasib akar bunga okid mama aku xletak skali...
lalalalalalalalallalala....





kute jerk periuk tanah tue kan.......
ye..aku bersalin normal....
makanya..memang out skit la kan.. alignment skit lari la..
kena masuk bengkel kasi service ngan buat balencing la kan...
skit jerk hoke..masih under control... :P



periuk tanah nie kalau masak kari sedap nie..



nak kasi rapat punya pasai...
sila telan tanpa banyak soal selidik yer...
pait xpait belakang cita...nak kasi rapat..minum saja.. *wah cam pantun 2 kerat lak...*



pes time nak minum air nie memang sangat mencabar la....
pehhhhhhhhh pait siut..bukan setakat idung aku tutup...ngan telinga2 skali aku nak tutup klu bleh...
tapi sebabkan ayat power yang kuar dari mulut mama aku...
terus dengan gagah perkasa aku minum jugak......




mama aku kata....
"tengok nie..besar mana hat keluaq.....seketoi taw dak... bukan nya taik yang kuaq cik oiiiii....
kita punya nak pakai lama ....laki xpa la...boleh cari hat lain...ha..buat la..xmaw minum ..."
ha..mampu kah aku menolak klu ayat cam tue yang kuaq dari mulut mama aku....
cayalah mama..sebab berjaya buatkan anak mu scary langsung minum air akar kayu tue sampai licin hingga ke titisan terakhir...



mama aku siap cakap...taun depan beranak la lagi.....*ada bran ka nak beranak lagi taun depan...*
sementara mama dok kuat nie..bleh la mama jaga...
nanti klu mama xda dah....ha sapa nak jaga...
huhuhuhhuh tetiba sedey.................mama i lap u...



37 comments:

Lovely Bella said...

waaa.. kasihnya ibu pada anak nya.. hehhehe akak comfirm pahit kan.. kan.. kan.. kan.. !! chaiyok!!!

SyaNa said...

ai punye rapaattt
hahhaaa
wey gile kental ko kan
tp best pantang btol2 gini
aku dulu pantang ala2 jek
ateee sape yg jaga ku.sume pn moden2 belaka :p

Shu Shinju said...

fuhh...mantop tol la mama.... best la kalau berpantang camni.... jaga sunggoh...:)

tgk la ritu masa akak mai umah shu.. bihun pon dia x kasi makan erk... hehehe...

Deqna said...

so sekarang dah rapat tak? wahahahahaha oppps belum 100 hari...

jangan sampai nanti kuar dialog ni pulak "eh doktor ni jahit sampai abis ker" wakakakakakakakaka
(cam kenal jer ayat tuh..hehe)

tapi kan best kan hari2 minggu air rebusan daging ops rebusan daun tu kan.. rasa segar bugar jer...

Mimy Hamid said...

meh sini rapat rapat .yang tak rapat pun boleh rapat..hehe nok tak pahit ke benda alah tu ko telan

ratusiput said...

kelas mama ko dik...(pengsan jap kalau aku yg kena minum tu sme) nan ado sbb akak beranak potong dedua!pastu ade drh tggi.ade bran nk telan mende ni sme...keras trus!ehehe..

SURIA AMANDA said...

Ayat last sekali tu buat Lisa terkedu..mcm Lisa..mak tgh x sht..boleh ke dia jaga Lisa nanti..mak mertua pun x sihat..sapa nak jaga niiii...ayooo..

Ena said...

heheheh..

camtu gak la masa akak pantang ngan mak sendiri dulu.. mcm2 kena minum tapi nak baik & elok punya pasal.. gigih juga telan.. ;D

Eye_nee said...

teringat pulak akk...pg mak dah siap tumbuk ibu kunyit..amik air dia yg pekat likat tu minum 3 pagi berturut2 masa dlm ptg...ayat ko yg terakhir tu buat akk kedu pulak...cam ner la kalau mak tak der ntt.....makkkkkkkkk aku sygggg makkk..teremo jap yer Pepel...sori...

kak ina mail said...

eye nee cam akulah kena minum air kunyit + air halia.

purple itulah nak kasi rapat.minum air manjakani rebus pun boleh

off record.biji manjakani tu kau asah belakank lesung batu, sambil asah letak air. asahan tu ko tepek kat ^%#*, biar sampai kering .lepas tu basuh.mabeles rapat 100%.

Aujinz said...

ape yang rapat?.

zura@iwan said...

bagus2 utk ksihatan dlman wanita...pantang betui2..hehe...sure pahit gilosss noh..haha

A D I A said...

dulu aku minum gak ni. tapi kali ni nasib baby kuar kot tingkap. tapi still proses perapatan dilakukan juga tapi tak segigih kuar kot bawah.

yg jauh kita rapatkan, yg rapat kta mesrakan. nanti lepas 100 hari buat testimonial ye.

*larikssss*

qellissa said...

Nak rapat kan aper tu babe?..mak aih byk tol ramuan2 nya..i xleh telan klu minum air2 rebusan tu..tp nak wat camne kan, coz yg pahit tu selalunya ubat..

Cik Pah said...

wah harus diikut resepi rapat kak ina mail tuh..hehehehe.
aku dulu dlm pantang minum air kunyit 3 hari jer..pastu telah ubat pill..serbuk ker akar kayu mmg takde dlm list..

tapi skang badan dah mula sakit sakit.. maybe pantang tak betul sgt kot..

mummysyafie said...

tak pernah minum air masak ni..selalu mak rebus nor buang kan je..hahahaha..tapi kenak tengok line clear ke idak..

statement bawah tu sentap kan..tetiba sedih

Tie-Ibu wawanisolehah said...

la ingatkan mandi jer..kena minum gak yer..mmg tabik ler...

~Zila Zul~ said...

bestkan pantang. bukan semua org dpt experience. mcm2 method ada. jom, tahun 2012 akak nak branak lagi. sapa mau follow? hehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Lovely Bella ~ gila ko dik nun xpait...harus la paittttt...tapi demimu serapat..wah apakah..hahaha..haip2..lum kawen sila tutup mata..jangan baca :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

SyaNa ~ hahahah xsen ko kan..mentang2 iman kuar ikut tingkap..hahahha :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Shu Shinju ~ hehhehe taw xpa..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Deqna ~ hahaha statement scary hoke... :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Mimy Hamid ~ kata nak ketat nok..harus la...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ratusiput ~ ahhahaha ye nyek...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

SURIA AMANDA ~ sila jaga diri sendiri ye...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Ena ~ heheh e2 la kan kak..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Eye_nee ~ pehhh nasib baik xkena minum air kunyit...alolo jangan la sedey2 kak..aku sayang koooo muahhhhh

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

kak ina mail ~ wah leh buat nanti nie..harus la..kata nak rapat kan...mari tenyeh bersama..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Aujinz ~ yang dekat kita rapat2 kan...ha e2 la yang nak di rapatkan.. hahaha :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

zura@iwan ~ huhh pait..tapi apakan daya..terpaksa dalam rela..eh rela dalam terpaksa

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

A D I A ~ hahah sila mark dekat kalender ye..hahahaha :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

qellissa ~ rapatkan yang mana yang koyak beb..hahahahah

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Cik Pah ~ pehhh e2 yang xbrani nak dengar tue....sakit2 badan...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

mummysyafie ~ huhuhuhu sedey...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Tie-Ibu wawanisolehah ~ mandi n minum..dua-dua skali kena buat..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

~Zila Zul~ ~ i'm follow..hahaha :P

A.I said...

yg mandi punye tu mmg heaven. tp yg nk kene minum tu aku surrender! dah try, aku PITAM!! hohoho...tak bleh langsung. kaget kejap mak mentua au tgk muka aku pucat berpeloh2 nk pengsan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails