Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Friday, October 22, 2010

cukur jangan xcukur..

dah cukur lum korang??? haip2...jangan dirty2 minded hoke....
jangan cukur sebarang taw...takut luka lak kang...wkakakakakakakkaka

gila di petang jumaat...adoi la....sebenar dah kebosanan dah nie...
sebabkan kebosanan makanya jangan di tanya la..
asal hari nie aku terlebey rajin dok hapdet blog jerk kan...

ramai yang tanya aku...
rambut amani nie dah cukur ke belum...
jawapan dah.....heheheheheheh...
amani di botakkan kepala..masa umur dia 7hari...
dan kebetulan..hari ke-7 tue jugak..pusat dia luruh.. (wah cam daun lak men luruh2 kan.. :P)
mama aku cakap...dah alang2..better cukur terus rambut amani...
*tipu mama aku xcakap better... :P*







rambut amani sebelum di cukur.....
masa nie amani umur 3 hari...




en shukri xkasi aku amik gambar...
dia cakap takut tok bidan tue terperanjat tengok flash..
kang luka lak pala anak kesayangan dia tue..
eleh...ober taw en shukri nie..
tengok la tue..siap dok nyedeng2 lagi tue dok tengok tok bidan tue..botakkan kepala anak dia...


lepas jerk di buang semua rambut amani..
mama aku cakap..rambut tue kena bawak ke kedai emas...dan kena timbang...
dinilaikan rambut tue dengan nilai emas terkini...
pastue duit tue...se eloknya di sedekahkan kepada fakir miskin...
pehhhhhh dah la skrang emas dah mahal kan..
rambut amani lak 2.63gram....dan di nilaikan harga emas dekat kedai tue..
jumlah aku kena sedekah....RM311.....
terbaaaaiiiikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk ehhehehehhehe....



amani lepas di botakkan....
dah nampak cam boy lak kan...
eh tapi memang ramai yang ingatkan amani nie boy...
watttttttttttttttttttt?????????????????
i'm hangry hoke....





rambut amani skrang......
pehhhhhh sangat teruja aku tengok rambut amani...
tumbuh dengan sekata...xda kena makan ngan bantal ke apa ke..
*bantal pun makan rambut kan..ish2....*
elok jerk tumbuh...welldone baby...




baju amani dah semakin mengetat...
cekci u.....dia suka sangat uat mulut cam gini..
alolo anak bonda..cute jerk uat mulut gini kan..

oppppssss lupa lak...kang ada yang tanya kang...aku xbuat kenduri ke masa cukur rambut amani tue...
dan jawapannya adalah..tidakkkkkkkk sebab masa tue kan bulan puasa...
so mama aku cakap nanti la buat...time nak buat aqiqah nanti...
so get ready orang penang ...kedah...perlis..perak....tunggu jemputan dari aku k...
hehehhehehe klu yang dok kot belah kl nie nak turun kedah pun apa salahnya...bleh sajork....
of coz la aku buat aqiqah nanti kat kampung kan...xkan nak buat kat kl kot....


aku ada buat research....tentang hukum dan kelebihan mencukur rambut bayi nie..
meh aku share ngan korang.....





Mencukur rambut bayi merupakan sunah Mu’akkad, baik untuk bayi laki-laki
maupun bayi perempuan yang pelaksanaannya dilakukan pada hari ketujuh
dari kelahiran dan alangkah lebih baik jika dilaksanakan berbarengan
dengan aqiqah. Hal tersebut, sebagaimana sabda Rasulullah SAW: Rasulullah
SAW bersabda: “Setiap yang dilahirkan tergadai dengan aqiqahnya
yang disembelih pada hari ketujuh dari kelahirannya dan dicukur rambutnya
serta diberi nama?lt;/italic> (HR. Ahmad dan Ashabus Sunan)


Dalam riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda : “Hilangkan
darinya kotoran? (HR. Al-Bazzar) Ibnu sirin ketika mengomentari
hadis tersebut berkata: “Jika yang dimaksud dengan kotoran
tersebut adalah bukan mencukur rambut, aku tidak mengetahui apa maksudnya
dengan hadis tersebut? (fathul Bari)


Mengenai faedah dari mencukur rambut bayi tersebut, Ibnu Al-Qoyyim
berkata: “Mencukur rambut adalah pelaksanaan perintah Rasulullah
SAW untuk menghilangkan kotoran. Dengan hal tersebut kita membuang rambut
yang jelek/lemah dengan rambut yang kuat dan lebih bermanfaat bagi kepala
dan lebih meringankan untuk si bayi. Dan hal tersebut berguna untuk
membuka lubang pori-pori yang ada di kepala supaya gelombang panas bisa
keluar melaluinya dengan mudah dimana hal tersebut sangat bermanfaat
untuk menguatkan indera penglihatan, penciuman dan pendengaran si bayi?lt;br> (Athiflu Wa Ahkamuhu, hal 203-204)


Kemudian rambut yang telah dipotong tersebut ditimbang dan kita
disunahkan untuk bersedekah dengan perak sesuai dengan berat timbangan
rambut bayi tersebut. Ini sesuai dengan perintah Rasulullah SAW kepada
puterinya fatimah RA : “Hai Fatimah, cukurlah rambutnya dan
bersedekahlah dengan perak sesuai dengan berat timbangan rambutnya kepada
fakir miskin?lt;/italic> (HR Tirmidzi 1519 dan Al-Hakim 4/237)


Dalam pelaksanaan mencukur rambut, perlu diperhatikan larangan Rasulullah
SAW untuk melakukan Al-Qaz’u, yaitu mecukur sebagian rambut dan
membiarkan yang lainnya (HR. Bukhori Muslim). Ada sejumlah gaya mencukur
rambut yang termasuk Al-Qaz’u tersebut :


a. Mencukur rambut secara acak di sana-sini tak beraturan.

b. Mencukur rambut bagian tengahnya saja dan membiarkan rambut di sisi

kepalanya.

c. Mencukur rambut bagian sisi kepala dan membiarkan bagian tengahnya

d. Mencukur rambut bagian depan dan membiarkan bagian belakang atau
sebaliknya.


Demikianlah tuntunan Rasulullah SAW dalam hal mencukur rambut bayi yang
baru lahir, mudah-mudahan kita semua diberi hidayah oleh Alloh SWT agar
terus bisa menghidupkan sunah Rasulullah SAW tersebut. Amien.


Wallahu A`lam Bish-Showab,

Wassalamu `Alaikum Warahmatullahi Wa Barakatuh. - pehhhhhhhhhhhhh tiba2 sangat sopan kan...

ikhlas dari.
aku yang sopan lagi cun..hahahahahah
panggggggggggggggggggggggg





39 comments:

ieda said...

alor cumeinya amani ngan baju ijoo tuu .. suke tgk ..
anak2 ieda x cukur punn rambutnya masa kecik .. entahlah , nenek dan grand2 nenek dia x cakap wajib punn .. jadi semua ieda x cukurkan ..

cuma buat majlis cukur jambul jer ..:)

Iena said...

rambut amani cantik!

makdara TERdiva said...

biru mata hitamku melihat ayat yg biru2 itu..

tlg kiss kan bb tomei tu utk aku yer..geremmmmzzz :)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ieda ~ e2 la..mama cakap buang jerk la..nanti tumbuh rambut lain..sebab tue botakkan jugak..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Iena ~ tengok bonda dia la nok...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

makdara TERdiva ~ baru leh nyanyi lagu awie...hahaha

Deqna said...

jeles tul ngan rambu amani ni cpt tul tumbuh dengan jayanya.. rambut marissa lambat nar nak tumbuh padahal cukur dari bulan 7 hari tu masa aqiqah dia.. memang makan bantal..

Cik Pah said...

bonda pepel, cik pah tak boleh baca lah tulisan biru tuh.. mmg tak clear..tak sure samada mata nih rabun atau font biru takleh nak masuk ngan background hitam.. cer awak tgk camne

Aujinz said...

ahaks... mahainye emaihhhh..

::PoRcUpiNe:: said...

apesaiiii amani chumel sgt ni kak....
eee geram toiiiiiii....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Deqna ~ hehehe...xpa nanti tumbuh la tue..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Cik Pah ~ ampun cik pah...cheq dah tukar kaler font dah..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Aujinz ~ ko beli la emas siap2...nanti senang nok....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

::PoRcUpiNe:: ~ macam bonda dia x??? heheheh

mummysyafie said...

kejap je tumbuh kan yang..lebat n hitam rambut baby amani kan. cantik sangat..

ratusiput said...

masa ni muke amani dh nampak cam muke en.syukri la...ehehe...

Dee said...

apa yg mak ko buat tu mmg terbaek dan betul2 ikut agama..salute makcik..lap u lah makcik..eh2..over..

kenduri cukur jambul x perlulah..yg perlu aqiqah saja..berendoi2 bagai tu cuma adat je..betul x puan pepel..apapun..rambut amani mmg lebat dan hitam..tok pakaikan..minyak zam2 ijo tu ye amani? hahaha..

rATu kEBaYA said...

memang sekatalah tumbuh rambut tu.. maknanya masa tu bantal amani ni dah kenyang.. he3...

baguslah siap disertakan info yg bermanfaat..

Eye_nee said...

Ayoyo..aku suka tgk gamba Amani yg umuq 3 hari tu cheq...steam jer mata dia..mulot dia tenganga ckit..Itu bidan tue profesional beb..jgn underestimate ok...Tue2 ni jgn sebut..sentap beb...

ct fad said...

org dulu2 cakap ,kalo tak cukur,guna rambut dlm perut lg,nanti anak degil..betul ker...
yang anak aku cukur jambul pun degil ya amat,..camne tu..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

mummysyafie ~ e2 la..kejap jerk tumbuh rambut dia...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ratusiput ~ aku pasrah jerk nok..ramai yang kata gitu..huhuhuhu frust menonggeng...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Dee ~ aahhaha i lap u too lah..hehehhe..mak tok xpakai minyak apa2 pun...original..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

rATu kEBaYA ~ e2 la..kena ucapkan terima kasih kat bantal..ahhahaha :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Eye_nee ~ hahahah stim di petang jemaat ke kak..
wakakkaka opppssss i'm cowie.. :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ct fad ~ ye nyek..ntah la..aku pun xtaw...heheheh

POSH76 said...

cepat betul amani besar yer...la ni nampak muka cam EN SHUKRI lak...sejuk ko ngandung anak perempuan ikut muka ayah...hehe

Lady of Leisure said...

comel nya... kagum ai nengok rambut amani cepat yer tumbuh, lebat lak tu..

Ati Masrif said...

org tua ckp rambut dr dlm perut tu kotorkan..kena buang semua

kak ina mail said...

acara berendoi ada tak?selalunya kalau bercukur jambul, acara tu ada.alah comelnya Amani dah cukur jambul.

Ena said...

dah licin or berambut amani tetap comei.. alolor.. memg cute pun gambo amani yg pakai baju belang2 tu.. nampak penuh jek..

budak2 memg camtu time kecik nie la kejp nampak gegil kejap laginampak boboy lak.. suka2 jekk kan.. tapi tak pe yg peting kita as a mak pak kena la corakkannya.

cuma jadi pelik naper la anak2 la ni ramai yg tak berhati perut.. ishhh.. nauzubullah..

Eh terlari topik pulak.. heheh.. soweeeeeeeeeee..

Lady Dyla said...

cumils nyeeeee... lagi botak lagik cumils..!

Lovely Bella said...

a'ah laa muka amani cam boy skit kan.. suke rmbut amani sbelum cukur cam lagi comey jerk..

NoRMie said...

geram betul aku dengan dak amani ni... eeeeee cubit pipi tu kang...

qellissa said...

babe, comel lah anak u dah tumbuh rambut..sweetnya ..

Mimy Hamid said...

bootak comel....ada rambut pun comell...isk budak ni..amani napa comel syg

-NiD's- said...

anak Bonda always comei....hihihih..akak time cukur arituh g tak timbang rambut amani?

☆ lieya latif ☆ said...

ayooo cudah botak.....tapi takpe...cepat nanti tumbuhnye tu.....he he he, lepas ni amani kene pakai headband bunge2...selalunye kalo dah cukur camni, jenuh nak jawab org tanye boy ke girl hehehehe pengalaman lieya nie tau!~

NeenaAnuar said...

rambut amani sangatt cantik.. teball.. secantik dan setebal rambut untie nin! ngagagaga... nak jugakk!! :p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails