Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Tuesday, January 18, 2011

setelah hampir 10 tahun akhirnya....

moning uolllssssss......hari nie baru berkesempatan nak hapdet dengan tenang...
semalam amat membz kan diri...tensi hoke...klu melibatkan diri dengan system nie..

hari nie pun kemungkinan besar..aku kena ke kl plak nie...test server plak..
aduhhhhhhhhhhhhhhhhhhh again..tapi xpa..leh soping dekat nichi lalalalalalala...

ok2 bukan nak story pasal salasilah keja aku pun...sebenarnya aku nak share ngan uollsss...
sapa taw bubur asyura?????????????

guddddddddddd...semua orang taw....kleber..kleber...big clap tuk uollsss..
bulan december hari tue...musim asyura kan...
kebetulan lak masa aku balik kampung hari tue..mama aku buat bubur asyura nie..

masya-allah dah hampir 10tahun hoke xmakan bubur asyura nie....
nikmatnya dapat makan....sangat menghayati btoi.....


antara bahan2 yang mama aku masuk kan kat dalam bubur asyura tue..



barli....



kacang ijo....




kacang tanah....
ada lagi..jagung...ubi keledek...tapi xsempat nak snap gambar dah kena masuk dalam belanga dah... :P





kacau dalam belanga....
abang aku yang gigih dok mengacau..
en shukri ngelat..dia g bengkel keta...



kacau sampai dia dah padat..ala lebih kurang cam dodol tue la jugak..
tapi idak ler lama cam kacau dodol tue..
lebih kurang 2jam jerk masa tuk buat bubur asyura nie...



gud angah..gud...teruskan usahamu....
anak2 n adik mu nak makan.....lalalalalala
aku jadi tukang amik gambar jerk..
:P



cibon dengan aksi peberet acu dia..
tangan xsempat nak buat peace kat mata acu dah snap kan..
gelojos kan acu ko nie cibon...




amani dengan xtvt peberet dia...sleep..
gud amani...bonda leh baring2 sambil tengok pakngah kacau bubur asyura...




masa nie bubur asyura nie dah nak keras dah...
so nak mengacau sambil duduk adalah susah makanya kena la kacau sambil bangun..






ok dah cukup masak....
mama kata kena kacau sampai betoi2 masak..baru dia tahan lama....
bila dah masak...boleh la masuk kan kat dalam bekas...




dapat 6 bekas....
yang dalam tupperware tue tuk abang aku bawak balik lumut....
yang lain2 tue tuk kitorang makan kat umah ngan mama aku kasi kat kawan2 dia kat kampung tue...see mama aku nie..klu buat apa2 kompom dia ingat habis dekat semua kengkawan dia..
mesti nak bagi...tapi aku tengok kengkawan dia..xda lak nak ingat dia cam tue..
hmmmmmmmm mama cakap..biar kita baik dengan orang..xpa...




saja nak letak gambar bubur asyura nie banyak2.....
nak kasi aku teringin lagi...



sedap ooooooooooooooooooooooo....
korang nyer jenis bubur asyura pun sama cam nie gak ke..lain?????




mama....nak bubur asyura lagi..uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa



notakakikuberbunyi: aku nak BW nie bos oiiiii tolong la...jangan mentensionkan aku dengan system nie..nampak gayanya hari nie xdapat nak BW lagi..sebab nak ke KL plak nie....nyampah.....xdapat berjimba dengan aman....

22 comments:

Eye_nee said...

Serius ni Pepel..akk penah tak mkn bubur ni...Akk lupalah...cam ner akk boleh lupa ni...mungkin akk penah makan la..tp sumpah tak penah akk tgk cara pembuatannya...Jakun sungguh laaa....

Cik Pah said...

kalau kat belah kelantan..bubur tuh letak daging, halba, jintan manis , putih.. muak makan weh..

tapi belah ko macam best jer.. semua jenis kekacang letak yer

aishah said...

Pernah makan sekali je bubur ni.. tapi macam puding pun ada jugak ye..

POSH76 said...

Nampak sedap tapi tak pernah makan ker pernah hehe

Softtouch [Hanim] said...

pernah mkn skali jer n itu 1st time mkn...mak sy xpernha buat bubur asyura nie...

rasp said...

sis bubur asyura u sama dgn stail famili i nye...
sbb kita org utara kot..
belah pantai timur lain skit asyura nye...
syioknya amani berbuai di luar...
kalo ada angin sepoi2 bahasa lagilah nyenyak tu...

tigrismalaya said...

yelah dah lama xmakan...
suka makan panas2/suam2..bila dah sejuk dah xsuka..

A D I A said...

hamboi hang lamanya tak makan bubur asyura no? aku baru je makan, jiran bagi. tapi manis. note: jiran orang kelate.

ieda said...

fuh seyes terliur akak ..
akak pun dah lama x pekena asyura nie dikk huhuhuh

Ena said...

behnyer.

akak ngidam gak la bubur asyura ni.. wuwu..

-aNida OtHmaN- said...

sedp ni bubuq nieh.....
bubuq asYura...eheehhehehehe

rugi tak join sama mengacau bubuq asyura....=)

kakchik@ella said...

hai eida, teringin nya nak rasa sebab tak penah makan. hihi ..

SyaNa said...

lama xmkn bubur ni
dulu kalo makn pn sbb mama aku bwk blk dr sekolah dia
ade jamuan gitu la
masak sdiri xpernah

✿etiey erywan✿ said...

adus lamanya tak makan asyura nih. sedapnya kalao yang letak ayam atau daging sebanyak- banyaknya tuh...

NeenaAnuar said...

fuhh.. dann dannn aku teringin nie beb!

Mimy Hamid said...

rajin n pandai okeh famil ko buat bubur asyura....nak sket nok klu ada lebeh

MAMASYAZA said...

akak suka kalo buboq sora letak kacang byk, sedapppp

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Eye_nee ~ jom g kedah nanti kita soh mama buat lagi bubur nie kak....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Cik Pah ~ tue la dengar pun cam tue gak kat belah kelantan segala daging semua letak kan..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

aishah ~ ha'ah lebih kurang puding la jugak bentuknya...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

POSH76 ~ lorrr...mesti dah lama xmakan kan..sampai lupa beb..

zura@iwan said...

suka asyura yg keras...x suka yg lembik..hehehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails