Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Wednesday, July 7, 2010

meriahnya suasana kat kampung

sambungan dari N3 nie...
balik dari tepi laut...misi mama aku bersama....
misi apa lagi klu x memasak kan...
aku nyer misi??? aku tengok dia masak..pas tue menyibuk kat dapur....

tengah2 mama aku nak memasak...makcik2 aku sampai....
wah meriah umah...
meriah dengan sora riuh rendah la..tukang masak nyer 2 orang jerk..
mama aku nan adik dia...
yang lain tue tukang menyempitkan dapur yang xbrapa nak luas tue...

start memasak pun dah lewat..almost 1 baru start berkungfu kat dapur tue...
menu hari ahad hari tue...macam2 ada...makan besar ok...sempena besday en shukri... :)



tengah2 best dok memasak..makcik aku yang dok kat seberang jaya tue lak sampai..
wah bertambah meriah umah...
makcik2 aku memang..klu aku balik jerk..diorang pakat2 la datang umah..
best skit katanya..melepak..berborak..bergosip.....
macam2 topic la ada....



aku order cup cakes....
jawh nie perjalanan dari kl bawak ke kedah....
nasib baik xcair dalam keta....
xsempat nak cair...en shukri bawak keta macam masuk F1...




di sebabkan demam WC kan..
cup cakes pun harus motip team2 WC la..
xkisah la ada yang dah terkuar pun.....



cousin aku mulut chooiii taw..
dia cakap..."ha..kak ida makan la portugal yang dah kalah tue.."
cettt dasar mulut puaka hoke...
aku penyokong belanda ok..belanda...orange go orange... *tetiba kan..*




menu hari ahad hari tue....
ikan terubuk bakar...
cubaan pertama nak buat udang butter...
hahahaha walaupun xda rupa bersawang udang butter tue..
tapi tatap sedap ok...
berapa tangan yang dok buat udang butter tue...
mula2 aku..pas tue aku pas kat paksu aku..pastue pas kat maklang aku lak...
last2 makteh aku yang siapkan...
hahahahahahah maka jadi lah udang xbrapa nak butter kitorang.....


petai bakar...*aku xmakan...eeeeeeeeeee*
ikan masin....telur dadar .... air asam....(sambil dok telan air liur..terbayang2 makan hari tue..huhuhhhuh)
nasi daging xsempat nak amik gamba gak..sebab dah kebulur..(aku yang request nak makan nasi daging sebab tengok kat blog si lady hari tue)


sedappppppppppppp ooooo percayalah....
habis licin....
oohhh ketam yang mama aku beli tue...
diorang buat masak lemak cili api....
pehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sedap ooooo aku yang xmakan ketam pun...
makan hoke...en shukri kopek..aku makan....
sampai naik tension dia.....xsempat dia nak makan...aku dah ngap dah....
sebabkan kerakusan semua orang dok meratah ketam tue..
sampai aku terlupa nak snap gambar ketam tue...
tapi xpa...aku tatap snap..walaupun dah xbrapa nak menarik dah....




ketam masak lemak cili api...
hasil di take away ke kl.....
jangan xtaw..bukan setakat dine in jerk taw..
siap pakej take away hoke....
mama aku tapaukan tuk menantu kesayangan dia tue...
dah habis licin dah..en shukri balun....




lepas kenyang makan nasi...
makan buah2an lak...
buah durian nan cup cakes....
tengok en shukri..siap dengan kain pelikat lagi...
bagus2...menantu sapa la nie...




yang pakai baju ijo kat belakang tue..mak lang aku..
yang baju biru tue..maksu aku..
yang lain2 tue cousin2 aku..
ohhhh en shukri jangan la korang kata cousin aku jugak....
aku tarik telinga kang.. :P


mama aku tengah dok makan durian...
dah macam2 aksi dah ada nie...
mak buyong kat blakang tue..dah tersandar kekenyangan dah....
tue yang dok mengipas jerk tue..
hot..hot..hot....
pas tue en shukri amik buah kelapa lak..aku nak minum air kelapa...
xyah amik jauh2.petik jerk kat belakang tue...
kelapa kat umah mama aku..jenis yang rendah2 tue jerk...main petik2 jerk...




cousin aku nie paling suka makan cup cakes...
brapa ketul ntah dia makan...
suka tengok muka dia..ensem...ehhehehehe
tapi garang hoke..xpadan nak kecik...
sangat panas baran...



kat belakang2 pokok kelapa tue laut...
masa kitorang dok makan2 nie..air laut tengah pasang...
yang cousin2 aku..dok kalut nak mandi laut....



mama gembira jerk..
bila ramai2 datang umah dia...
meriah skit umah...klu x tue..dia sorang2 jerk kat umah kan...
sunyi la skit....


paksu..mak lang..n maksu...



lepas dah kenyang makan...melepak sampai kul 5 lebih....
pastue masuk umah...kemas2 barang..packing2 tuk balik kl..
huhuhuuhuh singkat jerk masa balik kampung...
xsempat nak lepak lama2..ye lah..nak tunggu cuti memang susah la skit kan..
kena lak en shukri lum kompom kan..so xleh la nak amik cuti kerap2.....


mama aku lagi la...dalam meriah2 tue..tiba2 petang tue...sunyi sepi jerk..
yelah..masing2 kuar dari umah aku serentak...
aku balik kl..maksu aku balik taiping...makteh aku balik seberang jaya...maklang aku balik sungai petani...dah tinggal la mama aku kesunyian balik...
sedih lak aku tengok muka dia....
huhuhuhuhuhuhhuhu...xpa mama..next month..adik balik dok nan mama sampai habis pantang...
*tapi lepas tue mama aku sunyi lagi...*

bestkan sekali sekala dapat kumpul adik beradik cam tue....
rasa release skit stress kat tempat keja....
enjoy sangat2......walaupun badan letih..tapi hati enjoy..dah cukup berbaloi buat aku....



























31 comments:

kak ina mail said...

pengsan tengok lauk banyak tu.potai, ikan terubuk cicah air asam plak.meriahkan kalau orang keluarga ramai.cian ngan akak ko ni, adik beradik pun semua dah tak de.nangess...

SURIA AMANDA said...

best kan kalau dapat berkumpul reramai mcm ni?nak pulak kita yang masak...huii Lisa suka..rasa puas hati berebut2 makan..pas tu lauk dimasak licin semua....mmg berbaloi baloi..

Deqna said...

seronoknya dan meriahnya. makan ramai2 kat luar memang best pastu makanan byk plak tu..

Iena said...

tang mkn ramai2 paling best. makan secara berubut dan rakus! hehhehehe...
wei, bukan ko x mkn ketam ker nok???

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

kak ina mail ~ alolo sedey lak ha..xpa la kak..aku kan cam adik ko jugak..*tiba2 kan.. :P*

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

SURIA AMANDA ~ hehehe masalahnya bukan akak yang masak lisa...akak tukang makan jerk..nan tukang menyempitkan ruang dapur...

intan_blur said...

amboi idaaa..naik meroyan aku tgk lauk2 ko tuh..ko saje kan..!!! dengki la ko nih...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Deqna ~ bestttttttttt sangat...meriah..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Iena ~ tue la pasai nok..hahaha aku memang xmakan ketam nok..tanpa sebarang sebab pun aku xmakan ketam..tapi napa ntah hari tue..aku teringin nak rasa..cam na la rasanya ketam tue..sedap ropanya...hahahahaha *walhal aku xreti nak makan ketam tue..*

intan_blur said...

ko saje kan ida..buat aku meroyan tgk lauk2 ko nih...ko memang dongki la ida..sob..sob..

qellissa said...

sedap x kek tu babe? i pon nak cari cupcakes utk anniversary nanti..huhuhu...ketam tu buat i rasa lapar lah..camne ni?

Dee said...

wei..suma food2 ko tu buat akak terliur..meleleh2 dh ni..adoiyai..

Lady of Leisure said...

wow sedap giler menu esp terubuk bakar dengan petai tuh.. pergh..

NeenaAnuar said...

mama sis sama lah cam MIL kite.. biler semua org balik umah dia.. bukan main cerai dia.. tapi biler semua org dah nak balik.. mual lah dia cedeyy semacam! biasalah tua kan.. lagi lah bertambah sunyii..

apa pun.. kampung sis memang best lah! macammmmm macamm adaa kan! bestt. bestt..

Shu Shinju said...

wah...bestnye berkumpul adik beradik..mesti happening giler... cian mama... pas semua balik sunyi dia.... huhuhu...

mummysyafie said...

seronok tengok happy family berkumpul camni. lauk banyak lak tu...

Eye_nee said...

Best crazy ko purple..sonok ek balik kg...akk non ado kg..dok kat sini jer la..dgn family yg kecik...sadis sedih sumer ado..tumpang gembira je la ngan family org lain...

A D I A said...

mak aii byk2 lauk tu mak ko ngan adik mak ko je masak. lain melantak je keje ye. meriah u kumpul ramai2 gini, rasa nak join je.

ko sokong belanda ye, aku tak sokong sbb dia penah jajah malaysia. wahh tetiba patriotik gitu.

Mimy Hamid said...

lawa lak cup cake tu...macam unik...nok ikan pekasammmm

POSH76 said...

bessnyer kampung hang cam homestay...meriah taw...paling aku suker cup cakes to unikla...paling2 aku terliur tngk ikan terubuk tu walaupun bnuyk tulang sodap hehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

intan_blur ~ hahahah aku xsengaja beb.. :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

qellissa ~ cupcake tue not bad la...i choose perasa coklat....alamak dah terliur ke??tolong..tolong.. :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Dee ~ jom ikut balik kedah..heheheheh

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Lady of Leisure ~ sedap terubuk tue...tapi petai tue..i xmakan..so xtaw la sedap ke idak.. :)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

NeenaAnuar ~ tue la kan..agaknya nanti bila kita tua pun cam tue la kot kan..hehehe..macam2 ada sis..nanti ada rezeki sampai kedah..jangan lupa singgah kampung kita k.. :)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Shu Shinju ~ tue la shu..sian mama..dah pakat balik..sunyi la balik..umah tue..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

mummysyafie~ memang best..happening sangat...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Eye_nee ~ alolo kak...meh2 ikut aku balik kampung aku kak..leh ko g lawat anak ko kat perlis skali..:)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

A D I A ~ harus la nok..sekali skala balik kampung nak makan masakan mama la plak..hehehe harus la dia masak...
wah ko tiba2 patriotik kan..dulu sejarah dapat brapa?? hahahah

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Mimy Hamid ~ cupcake WC ok..heheheh

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

POSH76 ~ ahhaahah meh la stay kat kampung aku beb..xrugi.. :P ikan terubuk tue memang sedap beb...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails