Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Wednesday, July 7, 2010

misi mencari seafood

hai prennnnnnnnzzzz........
sebabkan semalam adalah hari malas sedunia..lagipun blogspot cam ada problem jerk..
so aku adalah malas nak hapdet... *alasan yang aku rasa leh di trima ramai... :P*


kan hari sabtu n ahad lepas aku balik kampung....
makanya kepenatan masih menguasai diri..
sebab tue malas jerk nak hapdet blog...
tapi jalan2 kat umah kengkawan tidak aku lupakan....
e2 harus...kang korang xnak kawan nan aku lak kan.. :P


hari tue aku balik kampung....sabtu lepas en shukri balik keja...
slalu en shukri balik keja kul 12.30..tiba2 sabtu lepas dia balik awal..
kul 11 dah sampai kat umah..dengan aku tengah dok mengemop lantai..
mandi..kemas beg semua pun belum...
dah tue..sapa soh dia tanak bagitau aku awal2 kan..
aku dok bajet dia balik kul 12.30 la..
sempat la aku nak mengemas semua kan...
bersiap semua kul 12.30 baru gerak dari umah....

singgah lunch dulu...harus la kan..kang meroyan lak aku dalam keta..kelaparan..
kul 1.40 cam tue baru la kuar dari tol duta....
sampai seberang jaya kul 5 lebih..singgah umah makcik aku dulu..
kasi barang..gosip2..minum petang....kul 6lebih baru gerak balik umah mama....

dah sampai kat umah mama aku...xda lektrik plak...en shukri dah bebel2 dah..
ye lah..dia nak tengok bola kan malam tue..argentina nan german...
call TNB report dulu....malam lepas magrib kuar pegi umah tok bidan....
buat minyak mende ntah..aku just follow mama aku jerk..
dah dia suruh..aku kan menurut perintah...

pastue g dinner kat luar...en shukri belanja makan ikan siakap stim...hehehehe
aku yang order..dia tukang bayar jerk..
gambar non hado sebab xbawak kamera nan phone...
almaklum masa kuar umah...lektrik still xda...
habis makan..terus balik umah.misi tengok bola lak...


esoknya...bangun pagi...penuh aktiviti...
kebetulan plak..mama aku ada tok guru dia meninggal...
so pegi hantar dia g ziarah dulu...tapi aku nan en shukri xmasuk pun...
kitorang jadi drebar jerk...mama aku tue..siap ajak kengkawan dia bagai...
dah tue..xmuat keta...terpaksa la pegi 2 keta...dan terpaksa jugak la..aku bawak satu..en shukri bawak satu...
sementar menunggu mama aku...g ziarah orang meninggal tue..
kitorang g pekena teh tarik n roti canai... (ada orang nak belanja roti canai la sabtu nie yahhhhhhhhhoooooooooooooooooo)

lepas dah settle urusan mama aku...balik umah..hantar kengkawan mama aku dulu...
pastue misi seterusnya.....
kali nie en shukri xikut...
sebab kitorang pecah 2...hehehehehehe
en shukri misi g amik..buah2an.......kat kampung......
aku lak...bawak mama aku ke.....
nak taw mana...meh2 skodeng ke bawah...



*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



pegi pulau sayak......
dekat nan kawasan umah aku jerk pun......


nie bot2 nelayan yang dah mendarat...*eh mendarat nyek???dah macam kapal terbang dah ha..mendarat...*


masa aku nan mama sampai...
nelayan tue jerk yang ada kat c2...
yang lain2 xda plak...
time nie..diorang baru sampai kot...
aku tengok diorang dok asing2kan ikan kat dalam bot tue....



mama aku dah macam mandor..tangan kat belakang...
mata dok tengok nelayan2 tue buat keja...
"haiiiiittt e2 ketam..nan ikan..jangan campur....."
hahahahahahha kononnya la...



nie lak dah gaya peraih ikan dah kan..
call tanya harga kat pasaran ke mama????
sibuk betoi mama aku tue...
sebenarnya masa nie kitorang nak cari udang sebenarnya...
makcik aku la nak ..... udang laut gred A kat sana..rm35 sekilo....
hari tue pegi umbai...hamek ko..rm60 sekilo.......
so sesapa nak makan udang laut fresh..jom la ikut aku balik kampung... :P
yang dekat tesco..giant...mydin tue...bukan udang laut..tue kebanyakkannya udang bela...
rasanya adalah xsama..dengan udang fresh dari laut taw.....
xpercaya nanti aku bawak korang ikut aku balik kampung..
tapi dengan syarat..sila taja diri masing2...ahhahaahhaha aku taja tempat penginapan dah la.. :P




macam2 ada....
pilih jangan xpilih.....
nyaris2 dah mama aku nak sambar ikan hat besar tue..
apa ntah nama ikan tue..
tapi sebabkan hasutan aku cakap xyah...
dia xjadi la beli...
mama aku tue..klu boleh..satu bekas biru tue dia nak beli...
nak jamu..kitorang makan....


sebabkan udang adalah xda...
makanya mama aku beli la cik tam nie jerk...
nampak cam kecik jerk kan..
percayalah ketam nie besar ok...
isi sangat banyak...sampai kat penyepit2 tue pun padat nan isi....
sekilo rm20 sajork...murah kan..kan..kan....
mano nak dapat beb..fresh dari laut tue....
besar lak tue...
mama aku borong semua ketam yang diorang ada....




isi jangan xisi bang.....




ok...dah habis dah makcik ketam nie...
semua skali...rm35 sajork....

best dapat lepak2 dekat tempat orang naikkan ikan tue...
tenang jerk....
ohhhh nak taw...apakah menu tuk ketam tue...
kita jengah kat next N3 k.....
dah panjang lebar dah nie..kang bukan korang baca pun..
korang scroll tengok gambar jerk kan... :P

ok chiowwwwww.......


24 comments:

POSH76 said...

beb kalu camni punyer heaven seafoof & fresh gitu sanggup aku nak ikut rombongan bercuti kat kg hang hehe

A D I A said...

ko gi pulau syak naik bot ke? erk ke takyah naik bot, beli seafood2 je. wahh ketamm fresh. ketam feveret aku babe.

smalam hari malas aku gak, dgn blogspot hampeh. nasib hari ni ok.

SURIA AMANDA said...

Yus....best giler la kampung u....dulu ingat nak terjah..dah tu si Lisa lak kahwin...ini yang x leh jadik ni....harus pi jugak ni...cantik giler la pemandangan..dan yang mengharu birukan perasaan i...cik tam tuh...murahhhh..mcm terasa2 jer kat tekak ni...dari tadi telan liur..cpt la next entry...-Kak Long Lisa @ Rizz

kak ina mail said...

syoknya purple.rasanya dah masuk 5 tahun akak tak naik sampan.bestlah ko ada kampung.satu hari bawak akak pergi sana boleh?.

Iena said...

humag aihhhhhhhh... kat sini yg besar tapak tangan pon dah rm18 sekilo. kalo besar ni, x dapek ler...
n lagi satu, aku malas nk gi mkn cik tam kat kedai, mahal nk mam! bek masak sendiri kan nok... mama ko msk aper ketam tu?

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

POSH76 ~ jom2...nanti kita buat rombongan blogger ke kampung purple..heheheheh :)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

A D I A ~ xyah nak naik bot la babe...kang naik bot..langkawi lak aku sampai..hahaahaha...memang semalam blogspot ada problem vanggang mende ntah..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

SURIA AMANDA a.k.a Rizz ~ best nyek???hehehehe xpa nanti ada rezeki bleh la datang jalan2 kat kampung i...heheheh eh hari tue kita ada pegi wedding si lisa..tapi xsempat nak jumpa nan u..huhuhuhu sian kan...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

kak ina mail ~ hehehhe bleh kak..nanti kita bawak ko g kampung kita nyek....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Iena ~ tue la pasai nok...kat sini mahal nak mamp... kan..

Ena said...

syoknyerrr...

ketam? adeihhh!! terliur dah akak nie.. dah lama talk pekene ketam yg fresh.. huhu.. nak la jugakkk... uwaaaaaaaaaaa..
over!! haha

dalila said...

teringin nk mkn ketam gulai lemak cili api...pedas2...

Shu Shinju said...

murah giler ketam tu kan... mesti isi manis giler...

qellissa said...

sedap nye seafood..i suker..ketam tu masak lomak cili padi pon sodap...hahaha

intan_blur said...

amboi koooo..sodapnye layan ikan2 fresh nih...aku klu blk kg pun..slalu beli ikan yg baru naik..jarang beli kat kedai..layannn...hahahha..

NeenaAnuar said...

kite gigih baca okkk.. tak skip pun... sbb kang kalau tengok gambo jerk tak tahu citerr... tak syok la kann! hehehee...

btw... sis.. biler nak wat rombongan cik purple ke kg cik purple nie? geramm toi tengok cik tamm tu hah! huhuhu...

Deqna said...

best nya kampung ida nie...baru terasa ada kampung kalau camnie...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

dalila ~ hari tue mama kita buat ketam masak lemak cili api la ..sedapppppppppppp

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Ena ~ jom2..nanti kita balik kedah nyek..hehehehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Shu Shinju ~ harus shu...fresh la katakan..manis sedap gila isi dia..akak yang xmakan ketam pun leh makan taw..huhuhu

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

qellissa ~ tue la menu yang mama i masak hari tue.. :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

intan_blur ~ harus la yang fresh kan...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

NeenaAnuar ~ bila sis nak pegi..bagitau jerk..nanti kita bawak..heheh welcome to my hometown..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Deqna ~ baru la kampung nyek..hehehhe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails