Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Tuesday, August 11, 2009

Kaunter Pertanyaan..

aku sekarang nie tengah musykil nie....
aku nak tanya skit la pendapat korang2 semua..
yang arif bab2 nie....

sebenarnya aku tengah plan nak apply credit card...(plan ke dah apply nie sebenarnya..wakakkakaka)
so aku nak la tanya pendapat korang...yang mana dah pernah pakai..
atau memang dah pakai credit card nie la..

ok ke x???? credit card nie pada korang...
aku bukan apa..
aku xbrani sebab aku nie sangat la...XSUKA SOPING (maksud di terbalikkan yer...)
so aku ghisau la jugak kan..
kang aku xleh nak kawal napsu aku kang cam na..

dah aku dok gores dan menang lak kang..
kalu menang xpa gak kan..buatnyer nanti terober kang....ayok la...

aku xnak la sampai di isytiharkan muflis oo semata2 sebab credit card nie...
so pada pendapat korang kan...
credit card dari bank manakah yang sesuai...
aku bukan apa...
just nak buat persediaan time2 kecederaan kan....(wah cedera katanyer...wakakkaak)

ye la mana taw tiba2...dalam wallet tinggai sehengget ke kan..
dah time tue lak lampu minyak ko dah berkelip2 semenjak 59.5km yang lepas..
ha cam na tue....kena lak kat stesen minyak tue..xda mesin atm
tuk ko nak menjolokkan kad ko tuk membuat pengeluaran..
ha kan dah naya tue kan...

tue jerk sebab tuk aku apply credit card nie...
xda la niat lain..(ya ka nie leh caya ka ko nie yusnida yusof ooooiiii)

ada dak credit card yang gaya islamic punya???xda riba2 tue???

eh korang ada advise yang baik tak tuk aku....
share la nan aku skit ye tawan2....
xbek ooo dekuk ilmu dan pengalaman..
apa salahnyer kan..sharing is caring wat....

pilih2 yang mana yang berkenan di hati....

7 comments:

NeenaAnuar said...

OHhh.. Ok sis.... this is my tips for you!

Kalau nak pakai c/card nie.. diri nak kene betol2 100% discipline! kalau tak.. memang2 silap tarikh boleh jatoh muflis... nak2 kite org pompuan nie kan.. suka sgt bershopping.. just like me.. but as for me.. I budget guna c/card tu every month and will make sure that every month I boleh bayar balik by end of the month.. I'm not even go for the minimum payment.. coz minimum payment tu lar yg buat kite lagi sakit sebenarnyer.. sbb interest makin lama makin naik... so gamak2nyer untang kat bank takkan abis2..

But as u said... I guna c/card di waktu2 yg penting sahaja.. like on big sales ke atas brg2 yg agak mahal cam contoh perabot ker apa ker kann.... so kalau nak ade cash just like that maybe agak susah kalau beli brg2 yg agak mahalkan... so that's the best time tuk guna c/card dulu.. then baru bayar balik by end of the month... So, kalau tuk masa2 kecemasan c/card memang lar banyak2 membantu actually!

Oh ya... satu lagi yg I suka pakai c/card sbb leh redeem point! So.. secara tak langsung kite leh dpt brg free dari bank.. and brg2 tu biasanyer elok2 lar...

About bank mana u nak apply tuu.. I think nowadays dah banyak bank2 yg give Free for Life punyer c/card... maknenyer tak der annual fees for each year.. Like CIMB memang free for life.. so I think u better amik yg free for life punyer c/card.. if not sakit gak arr if every year nak kene bayar annual fees for nothing! But kebanyakkan bank jugak memang bagi Free for Live c/card... tapi u have to spent like 12 - 24 times in order to get Free for Life C/card.. yg tu pun boleh.. u just have to swipe your card 12-24 kali dlm masa setahun let say.. then No MOre annual fee on your c/cardd...

Wahhh... Terlebih sudah ku bercerita di sini.. panjang gilorzzz.. hope u will get some inputs out of it yeahhh!

nasaoji said...

sila jgn amik bl dah tau diri tu SGT TAK SUKA MENGSHOPINGkan diri...

no "bergantung niat"..no "kad tu nak guna tuk minyak"..

cayo la ckp den..

nak2, skang blambak shoping tru online,,,..huaaaahhhhrrggg....

tp, klu dah kental sgt, blh apply..

kt tak dak credit card tu..sb tau, tak kental niat!..hehehe...

Deqna said...

wah panjang lebar cik puan neena memberi penerangan,so cukuplah penerangan dari dia sorang jer yer...hihihi.. eh tempat kerja husband dia pun supply kad kredit gak tau..hehe..

tapi memang betul, sekarang ni memang wajar jguk kita ada kredit card, tak perlu nak usung cash money sana sini, kerana very tak selamat..tapi bila dah ada kena pandai kawal lah.. as u said jgn sbb kad ni jadi jatuh muflis lak kan...

tapi dun worry i know u can manage.. sbb myself pun kaki shopping gak.. memang shopping ngan kad sesado (sbb leh collect point), cash money simpan jer dendiam dalam bank, kuar kan mana perlu jer.. sbb duit2 tu digunakan tuk bayar semula bila dapat bil masa hujung bulan. Bak kata Neena Pay as much as u spent. Jangan kurang walau seposen. Kalau gitu memang hidup aman bahgia.

nURmALa mAZLan said...

kita tak pakai card credit tau ieda..
x nak la kita
kita ni dah la kuat shopping
ini kan pulak dah ada card credit nanti..
mamposs!!!
ahahahahaha~ hubby kita pon xnak pakai
we prefer use cash..=p

Y@ZeD@ said...

akak kt msia mmg takde credit card langsung.. not at all coz en.yazed menghalang 100% sb tau bini dia kaki soping kann..hahahah.. ngn credit card laki pun abis disapunye!! wakakkaka..

tp, since kt dublin nihh harus ada credit card coz we both love to travel.. so, nak booking tiket yg murah mmg memerlukan credit card rather than u walk in to d travel agent.. giler dia ketuk harga tiket jadik mahal..

tp betul, as long as u can manage urself then ada card credit or juz bring ur cash is depends.. tepuk dada tanya selera.. klu ada cash in hand byk pun tapi tak igt donia nk berjoli mmg abis jugak kann?? lg cpt abis.. hehehe

bila ada card credit nihh, pikirkan keperluan jer dulu instead of kehendak..

renung2kan dan selamat beramal..

:)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

NeenaAnuar..

thanks sis for ur advise..memang sangat berguna la..xpa isi panjang pun tapi sangat berguna....thanks sekali lagi..

nasoji..

hahahahah SGT TAK SUKA MENGSHOPPINGKAN DIRI kan...kena kuat semangat dulu nie kan..cayok2..

Deqna...

tue la..panjang pun padat dengan pengalaman..sharing is caring..tue la kan..sekarang nie bawak cash banyak2 memang sangat xselamat..tapi kang xda cash tiba2 atm out of service memang naya kan.. insya-allah kena yakin dengan diri sendiri dulu nie..thanks tuk gud advise nie yer deqna..

nURmALa mAZLan..

wakakakkaakakka harus kena motivasikan diri sendiri dulu nie baru leh amik tindakan berani apply credit card...

Y@ZeD@..

wakakakakka...en shukri sorok oo credit card dia..xkasi eida guna ahhahahaah kejam ohh laki ku e2..betoi kena pikirkan keperluan dari kehendak kan..tapi takut nie kehendak dapat mengatasi keperluan..wakakakkaaka..thanks sis for ur advise..

kojah said...

ada pro n cons kan kak...

saya tak tahu sbb saya budak br belajar...hoho

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails