Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Saturday, February 12, 2011

Kehilangan yang xmungkin dapat ganti

hari nie...saat dan ketika ini...genap 6 tahun arwah kakak aku pergi meninggalkan...
aku..mama...angah..anak2 dia..
kehilangan yang xmungkin dapat gantinya....walaupun dengan bidadari sekali....
xmungkin dapat amik alih tempat arwah kakak aku...


6 tahun lepas....pada tarikh nie....aku mendapat panggilan phone dari maksu...*masa tue aku dok dekat seremban*

maksu sambil menangis cakap along *arwah kakak aku* xcident..dan mintak aku balik dengan kadar segera...

lepas jerk dapat panggilan phone dari maksu...aku terus menangis ...takut apa2 yang terjadi dekat along...

belum sampai 10minit..maksu telepon lagi...dan kali nie...maksu dah meraung...cakap along dah xda....

YA ALLAH hanya DIA yang tahu perasaan aku masa tue.....menangis...dan menangis...
aku rasa hanya e2 ja yang mampu aku buat..sepanjang perjalanan dari seremban ke kedah...

sepanjang perjalanan aku masih berharap..yang akan ada orang yang phone dan bagitau...along masih ada....tapi aku taw..e2 satu yang xmungkin....
xmungkin akan terjadi...YA ALLAH berat dugaan yang kau berikan kepada aku dan keluargaku....

dalam sekelip mata along pegi buat selamanya....kehilangan yang xkan ada galang gantinya....

dan perkara yang paling menyedihkan..bila aku sampai kedah..aku xdapat melihat jasad along buat kali terakhir...
YA ALLAH sekali lagi..dugaan apakah yang ingin KAU berikan pada aku...
aku sampai semasa arwah along dah di masuk kan ke liang lahad....
aku hanya mampu memandang kain putih yang membaluti tubuh along....
tubuh kaku yang xmungkin dapat aku peluk..aku sayang lagi...



Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita.


along...pegi meninggalkan..2 orang cahaya mata.....yang sulong lelaki...dan yang bongsu perempuan...
skrang anak arwah along yang sulong dah tingkatan 2...dan yang kecik dah darjah 3...dah besar anak2 along...


along...adik hilang tempat mengadu....tempat luah perasaan...
adik hilang tempat nak menangis.....

adik hilang segalanya....adik hilang seorang yang bergelar kakak.....

terlalu cepat rasanya ALLAH menjemput kakakku pulang....
terlalu sekejap rasanya ALLAH meminjam arwah kepada kami semua....






kenangan arwah bersama anak2 ....
along..sesungguhnya adik sangat2 merindui senyuman along nie...
senyuman yang pasti menyejukkan hati...dan mendamaikan jiwa...
along...pemergian along...adalah satu kehilangan besar bagi adik..
adik hilang seorang pendengar yang setia...
adik hilang seorang kakak yang gila2..dan hapie sentiasa....






kenangan 3bulan sebelum arwah pegi buat selamanya...
gambar terakhir aku bersama2 dengan arwah....




abib...baby...acu rindu sangat2 ngan abib n baby...
walaupun acu xjumpa abib n baby..tapi percayalah acu sangat2 menyayangi abib n baby...


along .... adik minta maaf..sebab xdapat menjaga amanat along dengan baik....
bukan niat adik tuk mengabaikan depa anak2 along...tapi ketahuilah..sesungguhnya terlalu banyak perkara yang berlaku.....
semenjak abang alias kawen lain...kami..(mama n adik) dah xdapat nak jumpa anak2 macam selalu.....*bukan macam selalu..malah xdapat jumpa langsung....*
apa salah mama sebagai maktok kepada cucu2 dia....kenapa begitu kejam sampai mama jugak xdapat izin tuk jumpa cucu2 dia......
along...adik taw..anak2 along jugak pasti rindu dekat along...
tapi depa jugak xda pilihan...pasti satu hari nanti..anak2 along akan lawat pusara along....insya-allah...
depa pasti akan pegi tabur bunga dan air mawar di pusara along...
depa pasti pegi bacaan yassin dan sedekahkan al-fatihah buat along...



kehilangan along..telah merubah banyak perkara....
banyak sangat along....sampai kadang2 adik rasa adik xsanggup nak tanggung lagi sorang2....

adik dah penat menangis....walau dah 6 tahun along pegi..tapi rasanya macam semalam..kita bergurau...kita bergelak ketawa.....
andainya along masih ada ketika ini...pasti along gembira tengok adik dah kawen..dan dah ada anak....
along mesti gembira bila anak adik jugak panggil along IBU.....
amani xsempat kenal along...amani hanya kenal pusara along...
tempat semadinya along....


along...damai dan tenanglah along di SANA...di dunia yang kekal buat selamanya....



sesungguhnya kami redha akan pemergiannya walau terasa kehilangannya dan kami tak percaya dia telah pergi meninggalkan kami semua....kami merasakan dia sentiasa ada....dan kami amat merinduinya...semoga Allah mencucuri rahmat ke atasnya...amin amin ya rabbal alamin....


kematian e2 pasti....cuma aku terlalu takut tuk menghadapi kehilangan lagi.....

55 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

alfatihah utk along. yup betul kematian itu pasti, akak pun takut sgt kalo satu hari nanti akak kehilangan insan2 yg akak syang. 3 tahun lepas FIL akak, mmg cukup2 buat diri ni sedih

atty's said...

Sedih kty..

al fatihah utk arwah along
tapi sedih sbb pisahkan cucu2 ngn neneknya..

-aNida OtHmaN- said...

ALFATIHAH..........sebak nida baca n3 nie...sebab nida dh rasai apa yg akak rasa 6tahun yg lepas....

betoi tuh kak..kalO blew nak terima balik panggiLan kali kedua..yg cakap "MAK STABIL" baliklaa cepat..tp sygnyaaa tiadaaaaaaaaa....sampaijaa umah mak..sume di keliling mak sedu sedan...LULUH hati nie..GELAP dunia.... rasa nak meroNtaa pulangkan balik..tp sapa sayA NAK menidakkan KETENTUAN ILAHI.......

akak...nida jugak mendoakan semoGa ROHNYAA amAn di sana...dan DI tempatkan di kalangan para sOlihin....

Cik Pah said...

kita iringi dgn alfatihah yer..

pasal anak2 dia tuh.. mmg tak patuh abg alias buat camtuh.. dia takleh nak pisahkan cucu dan atoknya.. maybe akan datang dia akan terbuka hati untuk kembali..

ratusiput said...

sarapan air mata akak pel... :) sabar k....redha....

Shu Shinju said...

kak Yus.. sabar na... sedih shu baca entry ni... haritu masa mama akak cita pasal ni pon sedih sgt shu dengar....sian kakyus & maktok x dapat jumpa abib & baby..

apa2 pon... hidup mesti diteruskan...

moga roh arwah along tenang disana...al-fatihah...

muka akak ngan along sebijik sama... cam kembar..

yedkajang said...

Al-Fatihah... Teringat kenangan manis zaid bersama kak ina dulu..

Ati Masrif said...

as salam eida,

Ya Allah..menangis kak ati baca n3 ni
saat2 sakit mcm ni mmg lebih sensitif

semoga ieda dpt cari anak2 buah eida tu
usahalah..takut juga apa jadi pd nasib mereka kan..

Al-Fatihah buat arwah kakak eida!!



Jom baca: Khas Untuk Semua KAUM WANITA.. mesti baca!!

eLLy said...

AL FATIHAH

nurulhudaresad said...

alfatihah utk "along".....sedih sgt baca entry nih.....sabar yaa....harap hubungan kekeluargaan dengan anak2 arwah takkan putus.....

POSH76 said...

Memang tak dapat dicari ganti...alfatihah untuk arwah...

POSH76 said...

Memang tak dapat dicari ganti...alfatihah untuk arwah...

NanaLiana said...

kekda................................
i can't stop crying....miss her so much

nasza maju said...

sebak aku baca
al-fatihah

Lady of Leisure said...

sedihnya baca.. moga yr sister tenang di sana..

Ena said...

salam dear..

sedih baca coretan ni.. teringat juga pada arwah kakak..

Moga arwah along ieda tenang disana.. Al-fatihah buatnya..

rasp said...

sedih bila baca entri nie sis...
dah le kehilangan ur sis..
anak2 arway pun dah tak dpt jumpa...
tapi i pasti, anak2 dia masih syg & ingatkan kat uols...
kuatkan semangat ya sis...
i know u r one strong lady!

Al-Fatihah buat arwah along sis..

ieda said...

tabahkan hatimu dik .. doakan agar along tenang di sana .. doakan utk arwah selalu , semoga dia sentiasa tersenyum melihat dari kejauhan ..

sayu jer akak baca .. sedih .. :(

mekchu said...

arghhhh.... sedihnyaaaaaaaa... al-fatihah...

Softtouch [Hanim] said...

Al Fatihah untk arwah along ieda...sedih sy bc n3 nie..harap ieda n family tabah yer dlm mnghadapi dugaan..

Softtouch [Hanim] said...

Al Fatihah untk arwah along ieda...sedih sy bc n3 nie..harap ieda n family tabah yer dlm mnghadapi dugaan..

qellissa said...

Alfatihah, muka along u mcm muka u jugak kan..seiras..sedih baca post ni babe, semoga arwah ditempatkan di kalangan org2 yg beriman..amin

SURIA AMANDA said...

sedih...penat lisa nanges tau...apapu semoga akak tabah..al fatihah buat arwah..

✿ etiey ✿ said...

sedihnya baca entrty ni. saber yer beb,. ada hikmah tu. yang pasti Tuhan lebih sayangkan dia.. -

MiYOKO TACHIBANA said...

Al-Fatihah utk arwah along...

sedihnyeee... :(

sW33tdARLiNG said...

al-fatihah.. sama2 laah berdoa semoga bila budak2 tu dah besar nanti, pandai laa depa cari atoknya kat sini.. insyaAllah sebab masa berpisah pun, budak2 tu bukan baby lagi kann...

Eye_nee said...

seperti benda yg sama akk dgr bila mak call...abg chik dah tak der...sebak ni pepel...jatuh airmata...kau masih mampu melihat kain kapan nya...akk hanya timbunan tanah merah menutupi pusaranya...

Semoga mereka yg kita sayangi ini tenang disana yer Pepel...semoga Roh mereka dicucuri rahmat..

Abib dan baby...satu hari nnt pasti kau akan bertemu juga dgn mereka Pepel..Allah maha mengetahui...Maha megasihani...jgn berhenti berdoa....

Dee said...

sedih sgt2..al-fatihah utk arwah along eida..insyaallah..anak2 tu akan cari sapa sedara mara belah ibunya..percayalah..dan doa..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

♥MAMASYAZA♥ ~ yeah..kehilangan insan yang kita sayang adalah satu perkara yang paling susah tuk kita terima kenyataan kan...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

atty's ~ kesedihan nie lah menjadikan mama eida kuat sis...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

-aNida OtHmaN- ~ sakit nida..teramat sakit tuk akak terima

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Cik Pah~ insya-allah masih mengharap dan terus berharap

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ratusiput ~ berat mata memandang..yang memikul??? huhuhuhu

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Shu Shinju ~ yup...sedey sangat shu...

ramai yang cakap muka akak ngan arwah kakak akak sama...sampai anak dia dulu penah tersasul panggil akak ibu...uhuhuhu sedey.

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

yedkajang ~ terlalu banyak kenangan yang arwah tinggalkan tuk kita...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Ati Masrif ~ ntah la kak..macam2 perkara yang terjadi..sehingga eida xmampu tuk jumpa anak2 buah eida...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

eLLy ~ al-fatihah...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

nurulhudaresad ~ thanks dear...al-fatihah...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

POSH76 ~ xmungkin beb ada insan yang dapat gantikan tempat dia...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

NanaLiana ~ yeah...i really2 missed her too much..sakit kak tahan rindu nie...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

nasza maju ~ thanks beb..al-fatihah..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Lady of Leisure ~ thanks dear...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Ena ~ sedey kak..sangat2 sedey....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

rasp ~ huhuhuhu i will n i must strong 4 my mum...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ieda ~ harapnya kak begitulah...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

mekchu ~ huhuhuhuhu thanks

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Softtouch [Hanim] ~ thanks hanim...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

qellissa ~ yeah..memang muka kitorang saling xtumpah pun...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

SURIA AMANDA ~ akak hanya nak ringankan kesedihan di hati sis...thanks...anyway hapie besday to u..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

✿ etiey ✿ ~ yeah..i know...ALLAH sayangkan dia

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

MiYOKO TACHIBANA ~ kesedihan yang akak n mama akak tanggung selama nie titin...thanks k...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sW33tdARLiNG ~ aku pun mengharapkan perkara yang sama akan berlaku

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Eye_nee ~ doa eida sentiasa kak..mengharapkan berlakunya keajaiban satu hari nanti...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Dee ~ eida pun harap sangat cam tue sis....

mummysyafie said...

eida..hati akak ni dah la tak tenteram, bacal plak entry ni terus la meleleh air mata.

why not ieda ajak mama pi jenguk cucu² dier ni. akak doakan arwah akak ieda tenang disana.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails