Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Sunday, March 27, 2011

nasib baik duk umah teres...klu x....

selamat pagi semua....huhuhuuhuhuhu tajuk xhengat sangat kan...

hari nie bangun awal.....semalam xleh nak tido...kul 12.30 terjaga sebab saket gg yang amat..stok berdenyut2 hoke...huhuhuhu

pusing kiri..pusing kanan...still mata xleh nak pejam jugak...last2 turun g dapur...
amik lesung batu...cari bunga cengkih...tumbuk...sumbat dekat gg yang berlubang tue....

ce klu dok umah apartment ka apa kan..harus kena ketok pintu ngan jiran bawah sebab memekak di malam hari......heheheheh...nak masak apa dok menumbuk kul 12.30am..


1/2 jam lepas tue..baru dapat lelap....fuhhhhhhhhhhhhh sangat2 mujarab ok petua nie.....
tenkiu tuk mama qis sebab share petua nie...
sangat2 berguna tuk orang yang penakot cam aku nak g klinik gg nie...

bangun jerk pagi nie..try google lagi petua2 tuk ilangkan sakit gigi..

dan antaranya adalah seperti di bawah..:

Sakit Gigi Berlubang

  1. Cara yang paling cepat emnghilangkannya, tumbuk beberapa kuntum bunga cengkih. Kemudian sumbatkan pada gigi yang berlubang tadi.
  2. Kunyahlah sirih yang dicampur sedikit kapur. Letakkan pada gigi yang sakit.
  3. Goreng asam jawa beberapa minit. Kemudian bakar sedikit garam kasar ke dalam daun pisang. Tumbuk kedua-dua bahan ini sehingga halus. Kemudian tampalkan pada gigi yang sakit.
  4. Hiris bawang putih dan tempelkan pada gigi yang sakit. Biarkan selama satu jam.
  5. Rendamkan sedikit gambir dalam setengah cawan air suam. Tumbuk sehingga separuh hancur.Masukkan gambir ini ke dalam gigi yang berlubang.
sesapa yang ada petua lain..meh la kita share2 skit...
aku nie memang penakot tahap maksima punya nak g klinik gg taw..
ntah la cam nak g jumpa hanto jerk dentist tue...
xsoka..xsoka...

gigi geraham aku dah tinggal separuh jerk...yang lagi separuh dah patah skit2..heheheheheh gigi nie gedix taw nak patah pun skit2..
so ada yang belen2 tertinggal kat gusi tue la yang sakit tue...

hari tue budak opis mate aku kena buat operate gigi...huhuhuhhu dia yang lelaki pun cakap sakit melampau...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa takut lagi skali....




nie bukan gigi aku....nie gigi sapa ntah..aku jumpa dalam mr google... :P
klu gigi aku lagi teruk dari nie rasanya yang sakit nie..ahhahahahahahahahaha



now dah xsakit dah....mujarab jugak petua orang lama nie....
lagi skali..tima kasih mama qis sebab sudi share petua tue ngan cheq na...

30 comments:

A D I A said...

halahh ciannya sakit gigi. gigih menumbuk malam2 buta ye. jiran2 yg dgr ko menumbuk tu sure bajet ko nak meniaga nasi lemak pagi esoknya.

eMMe said...

sian wa kat lu, sakit gigi, kalo lobang kene cabut la..coz, dia akan sakit balik...untung dok umah teres sebenarnye, wa, n family ngah cari umah kat area KL...ade lu nampak signboard umah utk dijual RM250-400k??? roger wa kay!

Tie-Ibu wawanisolehah said...

sape yang pernah rase sakit gigi jer tau cemana azab dia kan huhu

sW33tdARLiNG said...

aku tak penah guna cara kau tu.. selalunya aku kumur mulut dengan air garam yang suam... lagi panas, lagi best.. bg gigi tu rasa kebas

ieda said...

adoii sakit gigi boleh bawak ke kepala kan dikk .. bila melampau sampai sakit otak huhuh ..
sib baik lah akak jenis x takut .. takut lagi kalau kena skit gigi mlm2 bute huhuhuh

anyway tocei dik .. petua yg menarik :)

♥MAMASYAZA♥ said...

memang tension kalo sakit gigi, rasa nak marah aje kat owang lain, nanti bila dah sembuh, cepat2 p cabut, insyaallah ok aje, jgn takutttt

ieda said...

yang lupe nak cakap ada TAQ
sila buat ! ekekek

http://iedaimmi.blogspot.com/2011/03/show-your-teeth-contest.html

NanaLiana said...

ala kekda ikat je GIGI tu cm kak senang terus xsakit gigi...dulu sll sakit gigi kadang2 berdarah lepas pakai braces terus ok he3

NeenaAnuar said...

BEb!! jom joint contest nie..

http://neenaanuar.blogspot.com/2011/03/contest-gaya-fesyen.html

sorry tag ko very last minit.. sbb aku sendiri pun kene tag last minit! huhuhu.. so kalau sempat joint keh! ;D

ratusiput said...

akak pun slalu kumo air garam...mmg berdenyut mase kumo tp pastu ok dah.

Eye_nee said...

Sian lu datin...hazab giler sakit gigi ni...

rasp said...

rasanya ramai gak yg takut nak ke dentist kan sis...
petua cengkih tu mmg mujarab ek sis...
will bear it in mind....

✿ etiey erywan ✿ said...

alalhai sianya bonda.. cepat g cabut

Dee said...

la..gi cabut jelah..sok2, dia sakit balik tuh..gi operation tu tak sakitlah..sakit lagi beranak n sakit lagi menahan sakit gigi tu..huhu..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

A D I A ~ ahhahahaha gamaknya la kan..mesti makcik tue hairan pejadah lak budak nie dok menumbuk tengah2 malam buta nie...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

eMMe ~ bleh2 tuk lu..wa sanggup jerk janji lu tolong wa jaga amani bila kita outing nanti..hahahah :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Tie-Ibu wawanisolehah ~ ha'ah kak..btoi2....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sW33tdARLiNG ~ orait nanti aku cuba kumur ngan air garam...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ieda ~ huhuhu eida memang sangat penakot ngan dentist kak..uwaaaaaaaaaaaaaaa

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

♥MAMASYAZA♥ ~ huhuhu insya-allah kak..doakan eida kuat semangat taw kak..hehehhe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ieda ~ uwaaaaaaaaaaaaaaa mentang2 eida saket gigi akak tag eida tayang gigi nyek....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

NanaLiana ~ huhu duit reseb tuk amani ja....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

NeenaAnuar ~ bertambah2 sakit gigi aku beb..hahahahahah :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ratusiput ~ nanti eida cuba kak...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Eye_nee ~ yeah...sian ai kan datin.....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

rasp ~ eida memang takut btoi sis ngan dentist nie....huhuhu yeah..nanti sis cuba la petua nie...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

✿ etiey erywan ✿ ~ huhuhu takut la mummy

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Dee ~ huhuhuhuhu insya-allah kak...anyway tenkiu bagi semangat kat eida..hehehhe

Dilla Ady said...

dulu penah gak kena sakit gigi nih..sampai sakit2 kepala..

last2 gi jumpe doktor suh die cabut jek la...tak sanggup da nk biar sakit lame2..

mummysyafie said...

akak kalau sakit gigi mmg tak bleh makan sampai seminggu. pastu tuk hilangkan akak telan ponstan je.

tapi dulu ada gak mak bagi petua. bakar kan cili kering kat dapur..habuk cili tu letak minyak sikit. amik kapas..pastu amik sikit habuk cili tadi n tenyeh kat gigi yang berlobang..insyallah baik.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails