Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Wednesday, November 10, 2010

gulung jangan xgulung

petang rabu yang sangat membosan kan...
walaupun keja adalah menambun2 kat atas meja makan opis nie..

sebabkan tadi dah kosentrate buat keja tanpa ngelat..*tipu*
makanya skrang adalah masa tuk berjimba plak...

last week mama aku kan datang umah aku...
makanya...klu mama aku ada...kami (aku ngan en shukri) akan di hidangkan
dengan bermacam2 jenis makanan...
gila hati senang..balik keja jerk..macam2 makanan ada atas meja...
terbaikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk .......


hari tue....sempena depabali...mama aku buat kueh ketayap plak...
atas permintaan menantu hantu dia....
bukan minta pun sebenarnya....baru sebut jerk..langsung dah menggelupur mama aku nak cari bahan nak masak...
hehehehehhe sweet jerk kan...pantang dengar nak makan apa...
sekejapan jerk terhidang depan mata..

pakal jerk mama aku xreti nak masak cam kat hotel tue..kot x..kompom ready jerk atas meja...




bahan tuk buat kulit ketayap......
*mama aku blend taw kuah nie..*eh kuah ke orang panggil...*

ok skrang meh kita tengok...cara2 nak buah kueh ketayap nie..



mula2.....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

panaskan kuali yer tawan2....



bila kuali dah panas.....
boleh la..masukkan sesenduk kuah tue ke dalam kuali ....





pastue kasi lenggang2...cam buat telur dadar tue...
tanak kasi dia tebal sangat...
kang xsedap lak....






pas tue dah agak2 masak...
leh la di angkat yer.....





letak kat tepi..kasi sejuk dulu
sebelum kita nak gulung




masukkan inti kelapa kat atas dan bolehlah di gulung
sila gulung dengan kemas yer.....



lepas dah gulung...boleh la di hidangkan..panas2...
pekena dengan air nescafe o suam....
pehhhhhhhhhhhhhhh terbaik la....






cantik x kueh ketayap aku
*abaikan blender yang berkarat tue yer....*


mama aku dok buat...aku dok kalut amik gambar..
pastue dengan selamba badak jerk mama aku sound...orang masak bukan nak tengok..
dok kalut amik gambaq ja....
hahahahahah toingggg kena sejibik..padan muka aku...hahahahaha



20 comments:

SURIA AMANDA said...

Lisa x suka kuih ni..manis kan..selamat Lisa..kalau tak satu hal nak pi cari..psttt..Lisa suka tgok gelang emaih mak akak tu..baper ribu erk?larikkkk..

ratusiput said...

suke inti byk n gemuk!~

Eye_nee said...

Kuih Ketayap tgk ckit....gelang mak tu tertgk lebey....hahahaha...Datin Miskiah punya Influent ni...Lama tak mkan kuih ni Pepel...dulu bila mak buat..suh dia letakkan inti bebayak ckit..pergh sedapppppp...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

SURIA AMANDA ~ hahahahah kedai emas nak amik 15K...ada bran ka???

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ratusiput ~ ha'ah sedap kan...letak inti bebanyak..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Eye_nee ~ hahaha U..tuk tontonan umum..wkakakakak...

Mimy Hamid said...

kuih kegemaran abah aku nok...masa bulan pose asik je nak suh mak aku buat...hari hari tanpa jemu

Iena said...

aku x suka bila ko bg pengaruh x baik utk lemak ternakan aku!

akukah aku said...

suka gak kuih ktayap....bak cni skit..hehe

makdara TERdiva said...

samalah! skrg ni sjak dah jd blogger tegar..time mak aku masak jer..aku amik gambar..mak aku pon spoting jerr..siap suruh letak resepi dia dlm belog ni..haha!

POSH76 said...

sedaplah makcik mintak satu hehe

win@momyShaneQeisha said...

kat srwk, kuih lenggang namanya.tapi saiz lebih kecil lagi.saya suka sangat..makan with hot tea

Shu Shinju said...

sedapnye...mama!!! nak kuih ketayap...huhu...

Lady of Leisure said...

halamak ni yang rasa nak buat lagi kuih ketayap ni itu hari ada gak buat hehe

Eri-chan said...

aku nak..kau tolong buat..nanti aku dtg collect..cewah suka suki je kan..sedap woo kuih tu aku suka...

Ena said...

akak pun suka kuih tu.. tapi takpernah buat sbb tak tahu camner nak buat..
eida share la resepi.. ;D

Lovely Bella said...

huhu bella suke giler mkn kuih nih.. tp x tau cmne nak bt.. hehe nanti nak test laa..

Softtouch [Hanim] said...

betul kalu mak dtg umah, balik2 keje je ada dah mkanan kat umah..syok sgt...xyah nk beli2 dah..he he he..

A D I A said...

mak ko menetap dgn ko dah ke skrg? uii bestnya leh tolong masakkan n jaga amani.

Cik Pah said...

aku suker buat kuih nih..tapi masih lagi tak dapat buat nipis nipis,mesti tebal..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails