Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Monday, April 19, 2010

Sepetang Di Kg Masjid...Kota Kuala Muda

last week kan aku balik kampung...
hari isnin petang tue...mama aku..nan anak cousin aku...
sibuk2 dok nak mencari siput...
aku pun sibuk gak..tapi bukan nak cari..sibuk nak tengok jerk...hehehehehehhehe

xnak la aku..sebab nak cari siput tue kena korek2 selut2..
kang habis aku dah macam kobau lak ha...
hahahahahahahaa *matikla klu mama aku taw nie*

lagipun petang tue aku kena jemput en shukri dekat bus stop..
dia balik kampung dia..hantar keta g bengkel..
aku xikut...maleh..bek aku dok umah mama aku lagi best...
hehehehehehehehehehehe


ya ampun muka..xbleh blah kan....
sembab jerk.....
nampak aku gemuk kan...


aku just jadi pemerhati jerk mama nan anak cousin aku tue mencari siput..
sambil dok amik gambar diorang...
*gambar pakai phone jerk..sebab terlupa nak bawak balik camera en shukri..*


tue dia...mama aku tengok dok tonggek korek siput...
masa nie masing2 bersih la lagi kan..
baru nak start mencari...
time nie lepas asar...panas mencucuk2...



bukti kepanasan sampai aku nak buka mata pun seksa...
walhal nie aku dok bawah pokok nie....
*abaikan kesan eyebag kat mata aku tue..dah buka macam eyebag dah tue..dah macam punch bag pun ye gak tue...hahahahahaha*



korek..jangan xkorek...
nak cari siput nie tidak ler korek dalam2 sangat..tapi still kena korek selut la jugak..
*eh korang taw dak selut tue apa???hahahahahaha *



nie la bentuk siput yang mama aku dok cari tue...
kalau kat belah kota kuala muda orang panggil nie siput biji nangka...
agaknya sebab warna putih nan besar biji nangka kot..
sebab tue panggil siput biji nangka..
tapi aku pun xsure kalau kat negeri lain panggil apa..
bentuk dia lebih kurang macam lala..cuma kecik skit la dari lala..
dan kulit dia pun mudah pecah...kira cam sensitip la kulit siput nie..
kena cari leklok..klu x..kompom pecah..



nie ha budak busyuk yang sibuk dok ajak mama aku cari siput..
dari tengah hari lagi dok ajak mama aku cari siput...
*siap cakap kat mama aku..amoih maktok hang..sakan..wakkakakakakaka budak2 zaman skrang kan...*



suka kan dapat men selut....
bukan nak cari siput sangat pun sebenarnya budak kenek nie..



korek ma..jangan x korek...

elok diorang tengah dok best2 mencari siput tue..
tiba2 ada kawan mama aku datang umah plak..
hahahahahahahahah yang mama aku lak..leh cakap..
"ish la..xleh tengok orang senang taw"
...hahahahahahah keji2..
dalam kul 5 lebih cam tue aku kuar pegi jemput en shukri dekat bus stand SP...

elok balik sampai umah..dah dekat2 kul 7 cam tue..
aku ingatkan diorang xsambung la kan cari siput..jap lagi...rupanya diorang dok sambung lagi ok cari siput..ahhahahahahahahaha
memang pencari siput yang tegar taw diorang nie...





masa nie dah ubah lokasi dah..
dah betul2 yang dekat belakang umah aku dah....
matahari pun dah nak terbenam dah nie...


mak lang aku yang frust xleh nak cari siput sebab dia baru lepas urut tangan
pas tue elok nak pegi cari siput dah lewat kan..
mama aku cakap xyah la..dah nak magrib dah...
hahahahah langsung frust..xpuas hati..xdapat nak cari siput..dapat pegang skit2 pun jadi la..



tengok la tue ha..dari dok tonggek2..terus dok mencangkung dah
tengah tahan diri xleh cari siput...



ko tengok la tue anak cousin tue..
dah macam anak kobau lepas berkubang dah...
hahahahah dia punya seronok ok..dok main selut tue...
habis sampai ke dahi penuh dengan selut..




tengah gigih lagi dok korek..
walhal dah brapa kali mama aku cakap..nak balik.nak balik



matahari dah mula terbenam dah.....


tengok la garisan2 kat tengah2 tue..anak cousin aku la tue..
habis dia lari sana..lari sini..
bukan main seronok lagi..mentang2 la ibu dia xda...
ahhahahha kitorang tengok jerk...
biar dia main puas2...


nie la hasil carian diorang...dalam masa almost 2jam...
tue pun mama aku cari...separuh dari tue..anak cousin aku tue..
dah kasi hempuk dengan kayu yang mama aku guna tuk korek tanah tue..
hahahahahahaha sabar jerk la...


mula2 memang plan nak bawak balik KL skit siput nie...
tapi memandangkan keta en shukri masuk spital (bengkel la tue)
dan kitorang terpaksa balik KL malam tue naik bus...
terus cancel nak bawak balik siput tue..
gila ko..xkan aku nak angkut semua naik bus kot...
dengan buah2an lagi mama nan makcik2 aku kirim...dengan kerepok kering lagi..
dari satu beg..dah jadi 2 beg balik kampung yang kitorang kena bawak..
tue pun kena tinggal skit barang dekat kampung...
*xpa nanti labour day leh balik kampung lagi yahhhhhhoooooooooooooooooooooo alasan kan...*

suka aku sekali sekala dapat balik kampung...
macam2 aktiviti ada..... hari ahad malam tue..bawak mama aku nan makcik2 aku
pegi makan2 dekat padang kota..sowie la non ado gambar..sebab xbawak balik camera..
lagipun phone dah xda bateri...
best...bawak diorang naik ferry...masa pegi..balik lak kitorang ikut jambatan...
anak cousin aku punya la seronok..biasa la budak2 kan..
xcited la bawak jalan2 cam tue....
dah lama rasanya xhang out dengan family aku..
dapat peluang cam tue..memang syioookkkk la....
xsabar nak balik kampung lagi....


p/s: jom sapa nak ikut aku balik kampung..cewah cam aku sorang jerk la kan yang ada kampung...hehehhehehehehehehehhe ohh lupa lak..hari tue ada orang tanya..kampung aku dekat mana kan..
kampung aku dekat kg masjid, kota kuala muda, kedah....tempat yang kena tsunami 6 tahun yang lalu...nanti klu aku ada masa..aku balik kampung..aku amik gambar..kesan2 tsunami kat kampung aku tue nyek....rumah aku pun kena taw...






13 comments:

Dee said...

nida...bestnya..sedap x siput tu? buat masak apa eh?...cantik ar gambar sunset tu..sayu rasa hatiku..ni buat aku nk gi kg ko ni..hahaha..

[z@ck] said...

byk nya siput..mesti sedap kalau cicah ngn air asam..huhuhu

SURIA AMANDA said...

yer la kak nida...best x siput nih..kalau akak nak balik lagi boleh x Lisa ngan Kak long nak ikut(kak long suh tanya)..x malu kan kami nih...

nUR_rOsALiNdA said...

uik??!!! aku x makan siput

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

dee ~ sis....bleh2 jom la...hehehhe mama hari tue buat masak cam masak lemak tue..tapi kuning light2 gitu..hehehehehapa ntah nama masakan tue..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

[z@ck]

sedappppppppp kena la fresh2 cam tue kan..dia punya manis tue..pehhhhh mengancam btoi..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

SURIA AMANDA

bleh2 xda hal..kecik tapak tangan...kg masjid akak tadahkan..hahahahahah

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

nUR_rOsALiNdA

mala..alamak ko nie..asal xmakan siput lak ...rugi la..

Mimy Hamid said...

ni siput hapa beb...punya aku telekk tenung..aku tak dapat jawapan...hehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Mimy Hamid

ntah la beb aku pun xpasti nama siput tue..heheehhe tapi mama aku cakap nama siput tue..biji nangka..

NeenaAnuar said...

waaaa.. adventure gak aktiviti.. kite tak penah try lagik... kene balik kg sis lar camgini.. nak buat percobaan kutip ciput gak! hehehe..

Iena said...

tunjuklah hasil yg dah siap msk... pasti menggoda lagi tu...
aku kalo blk kg pon suka carik bintang2 kecik kat pantai. org kelantan panggil remis. pastu goreng. mkn terangkat montot beb!

POSH76 said...

untungnyer org ada kg...kalu aku mau pi kampung hang bley..sian kan ada kg tapi takdak org huhu....sedapnyer ciput tu...nak2 konyer kg bess sbb dekat pantai hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails