Followers

Attention...Peringatan dari aku

MOOD MALAS GILA

Cinta Hati Ku

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY LITTLE PRINCESS

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

TINY DOT

Lilypie Pregnancy tickers

CLICK2 ....Income Pampers & Susu Amani....

Jom Buat Carian

Friday, May 21, 2010

apron cik purple..

amoih semenjak dua menjak nie..
kan main lagi kan..cik purple nie.. (cik ke??? :P)
sejak dapat apron cute mute tue..
kan men rajin ober lagi u....
sebenarnya hari isnin lepas...budak opis aku ada kasi sesuatu tuk aku....


ha sebabkan menda dalam plastik nie la..
aku terpaksa merajinkan diri aku.....turun dapur...
berkungfu dengan belanga... :P



ada apa dalam plastik nie....




nampak tue apron aku.....
cam pro gila jerk kan..
nak masak siap berapron bagai...hahahahaha
aku la tue paksa en shukri beli...tapi dah lama la apron aku nie...
ye la..kena la pakai apron..kang habis baju aku tepercik minyak sambal segala kan.. :P
*alasan orang yang berapa pro masak memang gini *




kasi close up skit...
mak yong berapron corak2
saja nak kasi korang tengok apron aku yang dah nak kusam tue...
dengan harapan nanti leh la aku soh en shukri belikan aku apron yang cute2 skit..



ha nie la..mende yang budak opis aku kasi tue..
aku rasa sesapa orang jati muar mesti taw
apa nie kan...
nie namanya mee siput...
jangan tanya aku kenapa namanya siput...
rupa xda macam siput pun aku tengok.... :P


ok meh kita start memasak mee siput nie....
ohhhh perhatian ye kawan2...mee siput nie..bukan masak cam kita masak mee goreng dan sebagainya tue..
nak masak mee siput nie sangat easy prendly gitu.....sap sap soiii...*sebab tue aku rajin..*



panaskan minyak...
pas tue goreng la mee siput tue...
ala cam kita goreng kopok kering tue la..
mudah kan...kan..kan...
tapi awas..mee siput nie suka meletup2..dalam minyak panas tue..
sakit tangan aku terkena percikan minyak panas tue...huhuhuhuh
habis tangan i yang gebu nie taw.. :P


pas dah habis menggoreng habis habis semua mee siput tue..
meh kita buat sambal dia plak...ala sambal biasa la tue..
sambal ikan bilis tue jerk pun...
jangan feliks taw..memang gitu cara makan mee siput nie tawan2...
kena makan dengan sambal...
*aku pun taw pasal mee siput nie sebab kekasih lamo orang muar kan..
*kasi garis2 skit kang laki den nampak kang sentap lak.. :P*

ok2 now meh kita buat sambal nyer plak....
sambal pun xkan la xtaw kan nak buat...
xtaw..sila terjah umah kak ina mail...*saja kasi besar2 skit..tulun promote umah chef peberet aku nie..:P*


panaskan minyak...pas tue masukkan..
cili yang telah di mesin oleh en shukri yang dia simpan dalam peti ais...
ghajen kan laki den...siap2 mesin cili pas tue simpan dalam peti ais..
senang keja katanya...
nanti nak masak amik jerk dalam peti..xyah nak meroyan time tue la semua nak blend bagai kan...sementara nak tunggu cili tue masak...
pastikan cili masak betoi2 taw..kang ada yang sakit perut..sila jangan salahkan aku...
*matik la puji laki sendiri kan..maap la no sapa2 yang nyampah tue..klu aku xpuji sapa lagi nak puji kan..*




tumbuk ikan bilis kasi hancur skit...
idak ler hancur bebenar tue...
kasi hancur skit2 dah la....
sebab kalu buat sambal tuk mee siput nie..ikan bilis tue..
xbrapa masyuk sangat klu besar2....
dah agak2 cili tue dah masak..campak jerk ikan bilis yang telah di tumbuk separa hancur tue yer....
tapi kali nie..aku menggedik lebey skit..aku siap letak kentang skali...
hehehehehehheheheh kata ghajen kan..harus la..semua mende pun aku nak letak...
sebenarnya aku suka makan kentang nie..sedap jerk...sweet2 gitu...
masak sampai..kentang dah betoi2 empuk...
pas tue menjadi la sambal aku....


tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|



siap letak tupperware tuk bawak ke opis...
makan dengan nasi lemak kak ina mail pun sedap nie..
slrrrrpppp sllrrrrppppppp


ok2 abaikan nasi lemak yang jauh di mata e2...skrang meh la kita makan mee siput tue ye kawan2....




mee siput di makan bersama sambal ikan bilis kentang.....
makan time ujan lebat..kat opis aku skrang nie..asal petang jerk
menggila ujan turun lebat selebatnya..siap angin bagai..huhhuhuh best kan kalu time tue ada kat umah bersama en somi terchenta...wah...gatal ko kan eida.. :P...



notakakikuberbunyi: k lah bos aku dah masuk..huhuhuh aku nak siapkan keja aku yang agak menimbun2 kat atas meja nie sat no..nanti aku g jalan2 kat umah korang yer....



29 comments:

[z@ck] said...

1st time ni dgr mee siput

Siti Shuhadah Zainol said...

x penah makan mee siput tu.. bila goreng mee tu jadi rangup la yer... sedap x? nak sikit...

POSH76 said...

yess masuk dapur harus pakai apron...hehe

cantik apron baru ko tu...beb mee tu tak leh buat mee sup ker...kene makan cam kepok ker..sori terjakun sikit tak pernah makan mee ciput tu hehe

-niD's- said...

KAKyus....nida telioq kat sini....
sedapnyaa tgk MEE nieh..nak skit...blew

A D I A said...

last aku pakai apron time form 3 masa ERT untuk subjek KH hehe. motif ko beriya kai apron cam nak bagi makan untuk 100 orang ni??

aku pun beli apron pink laaaaa

Eye_nee said...

Apron bebunga kau yer...apron ku dirumah warna bunganya telah layu ditasik madu....mee siput ni adik badik ratu siput ker...hihi...sodap sambal ikan bilis ko tu budak ungu..meh la anta umah den ckit mee ciput tu...ckit jer tau takut skinny jadi debabny pulak den nnt...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Siti Shuhadah Zainol ~ ha'ah dia rangup...akak klu teringin nak makan kena pesan nan member budak muar tue tolong belikan...hehehe shuk maw ka?? meh2 sini meh.. :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

[z@ck] ~ kat kedah xda zack..apatah lagi kat NZ..ehheheh kat muar jerk ada nie..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

POSH76 ~ harus kan..hehehhe eh aku xpasti la beb..sebab aku kenal jerk mee siput nie aku tengok orang makan nan sambal tue jerk.. heheheh

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

niD's- ~ alamak nida..neno.neno..ketepi2 kasi laluan nak kena p hantar kat penang la cam ni..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

A D I A ~ hahahah meh sini nanti aku kasi ko hadiah apron maw ka??? hahah wei harus beb pakai apron kang kotoq baju tido i.. :P

SyaNa said...

1st time tgk ni
agak pelik sket
mula tu ko goreng rse mcm biasa la
ingat ko makan tuang kuah kasi bajir
ni mkn ngan sambal kering gini camno rasa nye ye
ermmm bile nk wat open house??
ajak aku tau nk mkn mee siput ni

Mimy Hamid said...

nok suka ke mee siput...aku org muar..nnt aku balik aku belikan ko eh..iyer tukang masak terhebat..siap apron gitukkkkkkkkk

dalila said...

mmg agak felik sket la kan syana..ingatkan kene rebus mee kasi lembut den mkn ngan kuah..tapi mesti beskan mkn kruk..kruk..cam kopok..kena lak ngan sambal..pergh..cam best jer..tapi mmg akak tk pernah mkn..siput sedut tu biasala...

Diarihatiku1976 said...

mee siput.. tau...tau.. coz akak muar jati.. ahahkss... memang best.. sebab dia garing dan rangup.. agak leka bila makan...

Dee said...

mee siput tu kan..kt umah dee ada jual..

wallah..nmpk sedap resepi tu..dpt dari mana tu? k ina mail ke? kita xleh lwn sifu tu purple..dia terbaekkk!!

Deqna said...

tak pernah lah jumpa lagi mee siput tu.. tapi tgk cam spageti pun ada gak.. kira spageti melayu lah kan.. hehehe

kak ina mail said...

First time dengar mee siput.ko dah langgar chef diva nampak.chef diva pun tak pakai apron.lesung batu tu hang belikah? atau cam lesung batu akak je.tak tahulah akak, kalau muka anak ko tu keluar rupa Adia.asyik bertegang leher je 24 jam.

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

SyaNa ~ kena order dulu dari muar..nanti aku leh buatkan tuk ko.. :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Mimy Hamid ~ wah bestnya beb..nanti belikan tuk aku yer...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

dalila ~ hahahah memang mula2 tengok dulu pun feliks jugak tapi now dah ok da..hahaha alamak akak eida xmakan siput sedut la..:P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Diarihatiku1976 ~ best kan kak..memang ralit dapat makan..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Dee ~ hahah ada nyek..ooo dekat la cam tue..senang nak cari..
ahhahaha mana leh lawan sifu..xberkat nanti.. :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

Deqna ~ spageti jawa kot nie deqna..ahhahaha

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

kak ina mail ~ hahah tue lesung batu amik kat kg la kak..ahhahaha cilok mama punya...hahaha lawan chef diva?? alamak ampun chef..xberkat nanti lawan chef..ahhahahaha

Lady of Leisure said...

Allah sedapnya mee tu dengan sambal bilissss.... dah la i tengah tunggu nasi goreng kampung ngan telur mata ni kikiki....
kebetulan betul, i baruuu dapat apron from my sister tadi..
:)

Ms AiReEn MoHd said...

sedap plak aku tgk entry ko ni nok..nak buat la jap....aceh wahhh aku pun nak gak kan....

NeenaAnuar said...

tak penah gak makan mee siput nie... nak gie umah sis la makan mee siput nie.... cam sedapp sgt biler sis yg masak! heheheeh...

qellissa said...

erk, goreng mee ciput siap pakai apron lagi... sedap kew mee ciput ni??nampak cam menarik...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails